Organizatorul tIMOn : Preturile locuintelor noi vor ramane in jurul valorii de 900 euro/mp

Imobiliare

09.10.2009 - Wall street

Pretul mediu al locuintelor prezentate la Targul Imobiliar National este de circa 900 euro/mp, cu peste 50% mai mic fata de indicele apartamentelor noi anuntat in luna august, insa organizatorii targului sunt de parere ca preturile locuintelor noi nu vor cobori cu mult sub acest nivel.

"Analizand cele 4.080 de unitati locative disponibile in aceasta editie si ofertele speciale in perioada targului, am obtinut un pret mediu de putin sub 900 euro/mp, ceea ce inseamna 55% din valoarea indicelui BREI N (n.r.: indicele apartamentelor noi) comunicat in august 2009. Consideram ca sub acest nivel preturile nu pot scadea" , a declarat Vlad Vlasceanu (foto), directorul tIMOn.

Pretul apartamentelor noi a scazut in luna august cu 1% fata de iulie, ajungand la nivelul de 1.647 euro/mp, potrivit analizei lunare realizate de compania de consultanta Colliers International.
 
La targ imobiliar dedicat programului Prima Casa, de la sfarsitul lunii septembrie, au participat peste 60 de dezvoltatori si agenti imobiliari, preturile medii pentru garsoniere fiind cuprinse intre 45.000-80.000 de euro.

"Atat dezvoltatorii cat si clientii au inteles repede ca programul Prima Casa s-a dovedit a fi doar praf electoral; cei dintai s-au straduit sa isi adapteze ofertele in masura posibilului, iar cei din urma au alergat pe la banci atat cat au putut. Partea buna este ca apoi, dezvoltatorii si bancile au reusit sa construiasca programe asemanatoare celui guvernamental", a mai spus Vlad Vlasceanu.

Pana in prezent, pe piata locuintelor noi, au fost anuntate circa 150 de proiecte de in Bucuresti , 65% dintre acestea avand mari sanse de finalizare, potrivit estimarilor organizatorilor tIMOn. Daca aceste calcule se vor adeveri, in anul 2011, stocul de locuinte noi din Bucuresti va fi de 17.235 de unitati, mai mult de jumatate fiind deja vandute.

Targul Imobiliar National, desfasurat in perioada 8-11 octombrie la World Trade Center, gazduieste 40 de companii imobiliare si peste 100 de proiecte rezidentiale.