Orasele din Valea Prahovei, in vizorul investitorilor imobiliari

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

28.01.2008 - Adevarul
Orasele din Valea Prahovei, in vizorul investitorilor imobiliari

Piatra Neamt si Campulung urca rapid in topul localitatilor cu potential pentru investitie de tip „second-home"

Investitiile imobiliare s-au dovedit pana in prezent cele mai profitabile, dar si cele mai sigure plasamente. Incet, dar sigur se formeaza o piata a caselor de vacanta, dar si de „second home", locuinte pe care proprietarii le achizitioneaza, de cele mai multe ori, pentru a obtine profit. Locatii traditionale precum Sinaia sau Busteni, dar si altele noi, precum Piatra Neamt sau Campulung, se contureaza ca puncte de atractie majora ale pietei imobiliare din provincie. Romanii sunt insa interesati de investitii si in alte tari.

„In ultimii ani s-a constatat o crestere a numarului de pensiuni si vile construite pentru circuitul turistic. Avand in vedere ca sezonul estival pe litoral dureaza doar patru luni, ponderea cumparatorilor care se orienteaza spre o locuinta de vacanta este mai mare in cazul locatiilor montane, mai ales datorita faptului ca ele pot fi exploatate tot timpul anului", arata specialistii Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Astfel, localitatile din Valea Prahovei sunt printre cele mai populare tinte ale romanilor care aleg o investitie de natura imobiliara.

Preturi cu 30% mai mari pe Valea Prahovei

Se cauta in special terenuri care sa se preteze la constructia unei case de vacanta sau a unei pensiuni. Preturile loturilor valoroase au crescut insa, numai pe parcursul anului trecut, cu 30-50%. In conditiile in care Sinaia si Busteniul au, oficial, mai putin de 8.000 de locuri de cazare, micii investori cauta sa speculeze acest deficit. Cele mai cautate zone sunt, conform datelor agentiei Coldwell Banker, Brasov, Sinaia, Busteni, Poiana Tapului si Predeal. Cel mai scump metru patrat de teren se tranzactioneaza in perimetrul dintre Sinaia si Azuga. Pretul cerut de proprietari poate ajunge si la 600 de euro.

Busteniul este si el o zona scumpa, cu terenuri al caror metru patrat poate ajunge si la 250 de euro. La polul opus, Breaza este localitatea cu preturi care variaza intre 38 si 45 de euro pentru un metru patrat. Si dezvoltatorii au sesizat potentialul acestor zone. Ansambluri rezidentiale noi precum Belleview, Colina Florilor, Piatra Arsa, Kalinderu sau Valea Cerbului impanzesc rapid regiunea.

Si statiunile din judetul Brasov sunt la mare cautare. Predeal, Poiana Brasov sau Rasnov sunt cautate in special de cei care vor sa inceapa o afacere in domeniul turismului si mai putin de cei care care vor sa-si construiasca o casa de vacanta. Preturile variaza insa considerabil. Daca la Moeciul de Jos un metru patrat poate fi achizitionat cu 40-50 de euro, in Poiana aceeasi suprafata de teren este chiar si de 10 ori mai ­scumpa.

Ionut Morariu