Oferta mare de apartamente scade pretul chiriei

Imobiliare

10.07.2009 - Cotidianul

Chiriile pentru apartamentele vechi din Bucuresti a scazut intr-un an cu pana la 30%, iar oferta locativa este in crestere. In premiera in ultimii doi ani, chiria medie la trei camere a scazut sub 500 de euro.
 
Luna trecuta, numarul apartamentelor scoase spre inchiriere a fost mai mare decat in luna mai, nu cu foarte mult, in schimb preturile medii ale chiriilor s-au depreciat cu pana la 4,5%. Raportat la anul 2008, numarul ofertelor de apartamente este mai mare cu 40%, in timp ce preturile medii au scazut cu pana la 30%, arata raportul lunar realizat de serviciul de monitorizare al unui website de imobiliare pentru piata din Bucuresti.

“Pentru luna iunie, cifrele ne arata scaderi usoare pe segmentul inchirierilor, cu valori cuprinse intre 0,2 si 4,5% fata de mai 2009. Observam ca fata de luna precedenta nu s-au inregistrat modificari semnificative legate de pret sau de numarul de oferte.
 
Interesant de urmarit este evolutia acestor valori pe termen lung, prin raportare la anii anteriori”, arata acelasi website de imobiliare

Pentru garsoniere, pretul mediu de inchiriere a fost de 299 de euro, foarte aproape de cel solicitat in luna mai, de 300 de euro. In schimb, fata de luna iunie a anului trecut, reducerea chiriei la garsoniere a fost de 23%. Pretul de strigare pentru inchirierea apartamentelor de doua camere a fost de 427 de euro, in scadere cu 2% fata de luna precedenta, si cu 27% fata de luna iunie 2008. Cel mai mult au scazut chiriile pentru apartamentele de trei camere, raportat la anul 2008. “Pentru trei camere a fost solicitata o chirie medie de 595 de euro in iunie. Este pentru prima data in ultimii doi ani cand pretul de inchiriere coboara sub 600 de euro. In luna mai 2009 a fost solicitata suma de 623 de euro. Raportat la aceeasi perioada a anului 2008, scaderea a fost de 30%”.

Singurele la care a crescut pretul de inchiriere sunt apartamentele de patru camere. “Apartamentele de patru camere au inregistrat in iunie o crestere de 2% a pretului mediu de inchiriere fata de luna mai a anului curent, fiind solicitat un pret mediu de inchiriere de 878 de euro. Fata de luna iunie a anului trecut remarcam o scaderea de 26% a pretului de inchiriere” precizeaza monitorizarea websiteului de imobiliare .