Oferta in crestere pe piata chiriilor de lux

TENDINTE , Imobiliare

01.11.2007 - Romania Libera

publicat pe 12.09.2007

 

» Chiriasii "de lux" sunt in primul rand straini detasati in Romania care platesc intre 2.000 si 15.000 de euro pe luna pentru un imobil.
» Pe aceasta piata castiga mai ales proprietarii care detin vile sau apartamente amplasate in nordul Bucurestiului.
» Tot mai multe imobile nou-construite din Otopeni, Snagov si Corbeanca sunt incluse in circuitul inchirierilor de lux.

Inchirierile de lux reprezinta un segment aparte al pietei imobiliare, care le asigura profituri consistente proprietarilor. "Casele pentru care se pot obtine pana la 15.000 de euro pe luna trebuie sa fie cu adevarat deosebite in ceea ce priveste confortul asigurat si amplasamentul acestora. Chiriasii "de lux" sunt in proportie de 99% straini (germani, francezi, englezi, americani, australieni etc.) cu functii de top si middle-management in companii multinationale. Ei vin aici cu famiile si au cel putin doi-trei copii. Contractele de inchiriere se incheie pentru doi-patru ani, in medie pe trei ani. Doar 1% dintre ei sunt oameni de afaceri din provincie, care inchiriaza case cu 3.000-6.000 de euro pe luna", a declarat Liliana Vasile, sefa departamentului inchirierilor de lux al Regatta. Ea a explicat ca nu exista o piata neagra a acestor inchirieri in conditiile in care contractele se incheie intre proprietar si compania in care lucreaza chiriasul, iar platile se fac direct in valuta, prin banci.

Zonele verzi, preferate
Piata bucuresteana a inchirierilor de lux se focalizeaza indeosebi asupra zonelor verzi din nordul Bucurestiului. "In partea de nord exista nu mai putin de sapte parcuri, deci concentratia de verdeata este foarte mare, existand cate o liziera pe fiecare strada. Exista, de asemenea, supermarketuri, piete pentru legume si fructe proaspete, restaurante, cafenele, sali de fitness, adica tot ceea ce chiriasii cu varste intre 20 si 40 de ani apreciaza foarte mult. Ei vor ca dupa serviciu sa mearga la fitness sau sa ajunga in jumatate de ora oriunde isi doresc", a aratat expertul imobiliar. scolile internationale pentru copii au, de asemenea, un cuvant greu de spus pe piata inchirierilor de lux, majoritatea parintilor alegandu-si casa in apropierea acestora. In ceea ce priveste confortul, un apartament de lux trebuie sa aiba bucatarie noua si utilata ultramodern, un mobilier functional si minimalist (spatiile de depozitare adecvate sunt deosebit de importante), televizor cu plasma sau LCD, incalzire si aer conditionat in fiecare camera. "O casa este cu atat mai cautata cu cat este pregatita pentru a te muta in ea cu foarte putin efort. La finisaje sunt preferate culorile mai discrete si elegante, care sa se asorteze cu orice stil de viata si cu orice piesa de mobilier pe care si-ar aduce-o chiriasul. Culorile vii, de genul galben cu albastru, nu se mai poarta de acum doi ani", a explicat Liliana Vasile.


Oportunitati in Otopeni, Snagov si Corbeanca

Chiriile pentru imobilele de lux variaza intre 2.000 si 15.000 de euro pe luna. Suma de 15.000 de euro se plateste pentru o vila deosebita, situata intr-o zona verde, mai putin poluata. Tot mai multe vile nou-construite, situate in Otopeni, Snagov si Corbeanca, au inceput sa fie scoase la inchiriere pentru sume cuprinse intre 3.000 si 6.000 de euro, ceea ce a crescut oferta pe aceasta piata. "Aceste localitati vor fi noua Baneasa in 5-10 ani si vor putea castiga pe termen lung cei care au aceasta viziune. Strainii prefera spatiile mai libere, deja traficul pe DN1 fiind mai bun. Un drum de 20 de minute cu masina pana la Baneasa este considerat lejer, pentru ca strainii sunt obisnuiti sa mearga pe distante mult mai mari", a explicat Vasile. "Pe piata oferta este limitata, iar in momentul de fata avem dificultati cand vrem sa-i gasim unui client un imobil de lux, cu chirie de la 3.000 de euro in sus. Insa lucrurile cu siguranta se vor schimba si pe aceasta piata. Deja se dezvolta un segment de proprietari care construiesc case in vederea inchirierii, ei intuiesc o crestere a cererii", a apreciat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

 

Camelia Popa