Oana Iliescu, Head of Retail Department DTZ Echinox:

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

12.11.2007 - Business Standard
Oana Iliescu, Head of Retail Department DTZ Echinox:

Peste 90 de proiecte de centre comerciale au fost anuntate pe piata imobiliara locala. Daca toate acestea vor fi definitivate, peste cinci ani, piata de retail va asista la un prim colaps, spune Oana Iliescu, Head of Retail Department DTZ Echinox. In prezent, orase cu sub 150.000 de locuitori au programate cate trei-patru centre comerciale, fara a avea putere de absorbtie. Potrivit Oanei Iliescu, vor rezista doar cei care sunt locati central si care vor duce campanii de marketing agresive. In Capitala au fost anuntate 11 mall-uri ce au ca termen de finalizare anul 2011.

Care este stocul actual de spatii comerciale la nivel de tara si ce procent din total este acoperit de Bucuresti ?

Totalul pe tara nu il stiu exact. In Bucuresti, stocul actual este de 150.000 de metri patrati, suprafata amplasata in cele patru centre comerciale existente. La nivel de tara, stocul o sa se modifice putin anul acesta, pentru ca sunt doua deschideri de centre comerciale in Cluj, astfel se va ajunge la circa 400.000 de metri patrati.

Cum arata stocul de spatii comerciale din Romania, comparativ cu cel al tarilor din regiune ?

Suntem mult in urma deocamdata, dar o sa ii ajungem rapid. Noi avem un studiu comparativ, efectuat pe principalele capitale din regiune, Varsovia, Praga, Budapesta si Bucuresti. Varsovia are stocul cel mai ridicat, undeva la 0,7 metri patrati inchiriabili pe cap de locuitor, ii urmeaza Budapesta, cu 0,4 si Praga, cu 0,36, iar Bucurestiul, cu proiectele actuale si cu cele care urmeaza a fi livrate pana la sfarsitul lui 2009, o sa ne faca sa ajungem undeva la nivelul actual al Poloniei, cu 0,5-0,6 metri patrati pe cap de locuitor. Urmatorii doi-trei ani vor fi cruciali pentru retailul din Romania, pentru ca se vor livra foarte multe proiecte.

Cum comentati faptul ca sunt orase ca Bistrita, Baia-Mare sau Arad, in care a fost anuntata constructia a patru- cinci mall-uri ?

Cu siguranta, nu au cum sa fie absorbite patru-cinci mall-uri in orase de 150.000 de locuitori. Puterea de cumparare nu are cum sa tina pasul. Eu consider ca si pentru Cluj sunt multe doua proiecte in momentul acesta.

Exista un numar de mall-uri pe care ar trebui sa il aiba un oras cu 150.000 de locuitori ?

Depinde de puterea de cumparare. La un oras de 150.000 de locuitori functioneaza un proiect de centru comercial de tip mall, clasic, situat undeva central si probabil unu sau doua parcuri de retail, cu o aglomerare de hipermarket si do-it-yourself. Nu vad functionand doua centre comerciale de 60.000 de metri patrati in orase de gen Targu-Mures. E totusi posibil ca in doi-trei ani, crescand veniturile, sa creasca si puterea de absorbtie.

Alexandru Urzica