O treime din agentiile imobiliare ramase, in pericol sa traga obloanele

Imobiliare

10.09.2009 - Curierul National
O treime din agentiile imobiliare ramase, in pericol sa traga obloanele

Peste jumatate din cele care functionau in 2008 au disparut deja

Falimentele vor continua pana in toamna lui 2010

Mihai Stan (TopEstate.ro): In domeniul imobiliar doar cei mai curajosi mai continua activitatea

In lipsa tranzactiilor imobiliare, numeroase agentii si-au inchis portile, iar acest fenomen va continua cel putin pana in vara lui 2010. "Cu siguranta falimente vor mai fi. Estimam ca, din cele ramase, un numar cuprins intre 15 si 35% urmeaza sa se inchida pana in vara anului 2010. Sa nu uitam ca urmeaza iarna, primavara si vara, toate fiind perioade de extrasezon imobiliar. Data cea mai recenta pentru stabilizarea activitatii agentilor economici inclusiv in activitati imobiliare va fi in toamna lui 2010", a declarat,  pentru Curierul National, Mihai Stan, manager TopEstate.ro.

Fata de sfarsitul anului 2008, moment pe care il putem considera un moment bine definit al crizei imobiliare in Romania, pana acum, reprezentantul TopEstate.ro sustine ca peste 50% din agentiile imobiliare si-au inchis activitatea. "In afara de acestea, in ultimele 2 luni un numar de aproximativ 10% dintre agentiile ramase s-au inchis temporar, conform declaratiilor acestora. Cat de temporara este inchiderea activitatii pentru acestea ramane de vazut pe la jumatatea lunii septembrie, moment care marcheaza inceputul sezonului de vanzari de toamna in imobiliare. Cert este ca, in prezent, in domeniul imobiliar doar cei mai curajosi mai continua activitatea", a mai explicat acesta.

In aceasta industrie toata lumea a facut greseli, din moment ce au contat pe o continuare a activitatii imobiliare in aceiasi termeni, fara provizii si fara strategii drastice. "Chiar si in acest moment sunt multi care continua sa lucreze in termenii de acum 2 ani", a subliniat Mihai Stan.

Cheltuielile sunt si mai greu de suportat cand firmele nu au activitate
Unii afirma despre costurile generale ale unei agentii imobiliare ca nu sunt mari, insa Mihai Stan ne-a explicat ca nu este deloc asa. "Eu nu sunt de aceeasi parere si pot sa va explic de ce. O agentie imobiliara cu 5 agenti imobiliari are, ca orice afacere, si cheltuieli fixe si variabile, in fiecare luna. La cheltuieli fixe intra intr-un mod minimal: publicitatea in ziarele locale, publicitatea pe Internet, publicitatea outdoor aferenta proiectelor de care respectiva agentie se ocupa in exclusivitate sau spre care isi canalizeaza strategia de vanzare; cheltuielile salariale fata de stat, salariile in sine, chiria si intretinerea sediului de lucru si a echipamentelor de birou care se pot strica plus consumabilele pentru acestea, impreuna cu telefoane fixe si mobile, combustibilul consumat de masini. Acestea variaza extrem de putin intre o luna profitabila si una neprofitabila", a aratat reprezentantul site-ului TopEstate.ro.

In ceea ce priveste cheltuielile variabile, acestea se pot referi in principal la comisioanele platite agentilor, sumele alocate investitiilor si promovarii proiectelor de marketing si vanzari. "Ca suma insa, cheltuielile fixe se pot situa, pentru o agentie cu 5 agenti asa cum am descris-o mai sus, in jurul sumei de 3.000 de euro, sigur aceasta fiind un minim. Cheltuielile variabile vor fi in acest caz tot de 3.000 de euro. Asa ca multe agentii gandesc ca simplul fapt de a inchide activitatea intr-o luna fara activitate aduce o economie de 3.000 de euro (cheltuielile fixe)", a spus Mihai Stan.

Stoparea sau inchiderea activitatii anuleaza multe investitii anterioare facute in branding si recunoasterea firmei, angajatii isi vor cauta locuri de munca in alte firme, ceea ce va genera un cost suplimentar la repornire, iar inchiderea activitatii trebuie vazuta in mod clar ca o ultima solutie. "Bazandu-ma pe aceste lucruri cred ca doar o mica parte din cele care si-au suspendat activitatea pe perioada verii vor reporni in toamna", a subliniat oficialul TopEstate.ro.

Agentiile imobiliare nu vor fi inlocuite de site-uri
Cum mediul online a luat proportii in aceasta perioada, am putea lua in calcul faptul ca site-urile imobiliare ar reprezenta o alternativa. Dar cum acestea nu suplinesc toate serviciile unei agentii, Mihai Stan este de parere ca inlocuirea agentiilor cu site-urile imobiliare nu este tocmai viabila. "Nu, acestea nu le vor lua locul. Este ca si cand am spune ca nu mai este nevoie de departamente de marketing si nici de ofiteri de credite la banci, fiindca toata lumea va intra pe site-urile bancilor si vor aplica doar de acolo. Oamenii au nevoie de oameni cu care sa relationeze", a mai completat reprezentantul TopEstate.ro. Este evident ca agentiile imobiliare isi au rostul lor. Rolul unei agentii imobiliare este bine conturat in contextul general imobiliar si nu pot fi inlocuite cu ofertele postate pe site-urile din Internet. Insa, asa cum se vede, pot fi decimate, din cauza conditiilor economice nefavorabile.

„Vor supravietui doar agentiile care au resurse pentru a trece prin aceasta perioada. Si nu oricum, chiar si acestia vor fi grav afectati, dar doar asa pot supravietui. Aici pot intra agentiile care se bazeaza pe active proprii pe care le pot inchiria, pentru ca inchirierile (chiar daca s-au redus ca valoare) tot merg, precum si agentiile care se vor cupla, pentru a consuma impreuna resurse.” (Mihai Stan, manager TopEstate.ro)