O parte dintre cladirile cu bulina rosie ar putea fi demolate

Constructii

02.09.2008 - Gandul
O parte dintre cladirile cu bulina rosie ar putea fi demolate
Masura va fi luata in cazul in care imobilele nu pot fi consolidate, indiferent daca sunt particulare sau de stat

Chiriasii ar primi locuinte de necesitate, dar cu proprietarii nu s-a stabilit deocamdata cum se va proceda

Cladirile care prezinta pericol public si nu pot fi consolidate ar putea fi evacuate si demolate pentru a nu pune in pericol viata celor care lucreaza sau locuiesc in ele. Ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, a declarat saptamana trecuta ca aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de act normativ aflat in acest moment in lucru. „Din pacate, actiunea de consolidare merge foarte greu, de aceea vom inaspri legislatia, astfel ca se va merge pana la evacuare sau chiar demolare in cazul unei cladiri care nu poate fi reparata, indiferent daca este din domeniul public sau privat. Acest ordin va privi si monumentele daca se afla intr-o stare atat de avansata de degradare incat nu se mai poate face nimic pentru ele“, a explicat Borbely.

in plus, in noul proiect de lege ar putea fi introduse niste prevederi, astfel incat proprietarii cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic sa fie obligati sa le consolideze pentru a nu deveni pericol public.
Ce se va intampla cu persoanele care locuiesc sau isi desfasoara activitatea in aceste imobile? „Institutiile publice care sunt proprietarele cladirilor trebuie sa gaseasca o solutie sa consolideze aceste imobile si sa nu le lase sa ajunga aici. Daca le lasa sa ajunga asa, atunci vor trebui sa le demoleze si sa se mute in alta parte. Nu este treaba noastra. Chiriasii care vor fi evacuati din astfel de cladiri vor fi mutati in locuintele de necesitate de la primarii. Referitor la proprietari, inca ne mai gandim la o solutie”, ne-a spus Borbely.

Ritmul consolidarilor in Bucuresti – 10 cladiri in 10 ani

Desi programul national de consolidare a cladirilor care prezinta risc seismic a inceput de mai bine de zece ani, pana in prezent, din cele 123 de cladiri din Capitala care sunt pericol public, nu au fost consolidate decat 10. in prezent, alte sapte cladiri sunt in reconstructie, dar pentru doua Primaria a reziliat contractul cu constructorul fiindca acesta nu si-a facut treaba. in aceste conditii, ministrul Borbely a declarat ca s-au pierdut o parte din fondurile alocate de Executiv pentru aceste lucrari deoarece nu au fost folositi toti banii.

Potrivit reprezentantilor Pri­ma­riei Capitalei, programul de consolidare are un ritm atat de lent deoarece lucrarile se fac cu locatarii in apartamente, iar constructorul nu are front de lucru. Locatarii dau insa vina pe autoritati.
“Noi avem facuta expertiza tehnica de acum patru-cinci ani si am depus toate actele la Primarie, dar s-a blocat acolo. Nu s-a mai intamplat nimic si nimeni nu ne-a spus de ce. Daca lucrurile ar fi mers mai repede, acum cred ca blocul era si consolidat”, ne-a spus Marian Horvat, locatarul unui bloc cu bulina rosie de pe Bulvardul Carol.

Catiusa Ivanov