O noua presiune pe preturile din piata imobiliara

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

24.01.2008 - Capital
O noua presiune pe preturile din piata imobiliara

Din acest an, tranzactiile imobiliare intre persoane juridice nu mai beneficiaza de taxarea inversa in ceea ce priveste TVA. Noua prevedere a Codului fiscal ii afecteaza atat pe cei care si-au cumparat locuinte pe firma, cat si pe speculatorii imobiliari.

O crestere a finantarii proprii cu 19% pentru o achizitie nu e chiar floare la ureche pentru unii si sa nu uitam ca profitul real vine pe banii investiti, nu pe cei obtinuti prin credit“, declara, pentru Capital, Ilias Papageorgiadis, managing partner al companiei imobiliare More Invest International. De altfel, majoritatea clientilor grupului elen sunt fonduri de investitii, 56 la numar, toate interesate de achizitii imobiliare in Romania si toate afectate mai mult sau mai putin de modificarea prevederilor din Codul fiscal.

Sorin Lacusta, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al companiei imobiliare Regatta, considera, insa, ca influenta in piata a reintroducerii platii TVA va fi neglijabila. „Nu va provoca scumpiri, si, desi va putea ingreuna activitatea speculatorilor mici, marile companii de investitii vor continua sa tranzactioneze fara probleme“. Practic, pentru un investitor, plata suplimentara a 19% din valoarea achizitiei poate insemna diminuarea sumei folosite pentru investitii.

Pana la urma, ce inseamna introducerea TVA pentru tranzactiile realizate intre firme? In esenta, n-ar trebui sa insemne mare lucru pentru beneficiarii finali ai locuintelor, acestia fiind intr-o majoritate covarsitoare persoane fizice, deci, oricum platitori de TVA. Hotararea de guvern poate diminua, insa, specula de pe piata, avand in vedere faptul ca multe dintre proiectele imobiliare au drept clienti initiali diversi investitori, cei mai multi straini, ce cumpara pe firma. Acestia achizitioneaza imobile intregi inainte de finalizare pentru a le vinde ulterior cu profituri importante datorate, in principal, cresterilor periodice de preturi de pe piata. In general, avansul pentru aceste tranzactii este de 20-25% din pretul negociat cu dezvoltatorul, iar adaugarea unei finantari suplimentare, de 19%, va lovi in profiturile obtinute la revanzare, chiar daca TVA se recupereaza ulterior.

Razvan Zamfir