O locuinta noua - misiune aproape imposibila fara bani de avans

ANALIZE / COMENTARII , Finante Banci

21.11.2007 - Gandul
O locuinta noua - misiune aproape imposibila fara bani de avans

Rata lunara pentru o garsoniera noua este in medie de 455 euro

Pentru un apartament cu doua camere trebuie sa ai un venit de peste 1500 de euro plus avansul de 25%

Românii care doresc sa achizitioneze o locuinta noua in rate trebuie sa stie ca au nevoie de venituri consistente, chiar si pentru o garsoniera. Pentru a oferi clientilor o imagine completa a ceea ce au de platit companiile imobiliare ofera variante de calcul in functie de avansul achitat, zona in care este pozitionata locuinta sau suprafata acesteia.

Un studiu recent realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International arata ca, pentru o garsoniera de 70.000 de euro dintr-un complex rezidential situat in partea de vest a tarii rata lunara este de 455 de euro.

Pentru un apartament cu doua camere, datele problemei sunt cu totul altele. Astfel, o familie formta din trei persoane trebuie sa aiba venituri totale de 1.300 euro pentru a obtine un credit ipotecar fara avans. Valoarea locuintei este cuprinsa intre 100.000 si 120.000 de euro. Cu un grad de indatorare de 70% si avans zero, rata pentru apartamentul de doua camere variaza de la 750 la 800 de euro pe luna.

Pentru a cumpara un apartament in ansamblurile rezidentiale, dezvoltatorii cer insa un avans. „Avansul mediu necesar solicitat de dezvoltator este in general de 25% din pretul de achizitie, urmând ca restul de plata sa se achite pe stadii de executie pâna la finalul proiectului si receptia lucrarii,” spune Simona Negoita, Director of Credit Management Division din cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Jeni Dragomir, presedinte Perfect Casa spune ca 70% dintre clienti prefera achizitia unei locuinte prin credit ipotecar si asta pentru a controla costurile lunare ale investitiei si nu a bloca resursele financiare proprii intr-un singur proiect.

Andrada Ghira