O locuinta de lux porneste de la 1.000.000 de euro

TENDINTE , Imobiliare

05.12.2007 - Gandul
O locuinta de lux porneste de la 1.000.000 de euro

Un metru patrat intr-o astfel de vila costa intre 2.200 si 4.500 de euro in functie de locatie

Exista o lista de dotari obligatorii pentru ca o locuinta sa fie considerata de lux

 

O locuinta de lux porneste de la 1.000.000 de euro

Nu intotdeauna o locuinta scumpa inseamna ca este una de lux. Cel putin asa sustin specialistii in imobiliare. Pretul de pornire pentru o astfel de vila este de un milion de euro. Iar pentru asta trebuie sa aiba o intreaga lista de dotari obligatorii. In Bucuresti, piata locuintelor de lux a aparut odata cu deschiderea de reprezentante de catre companiile multina­tionale, dupa 1996.

In prima faza, cele mai multe cereri au fost pentru inchiriere pen­tru ca ulterior sa apara si anun­turi de cumparare. „Este impor­tant de remarcat ca seg­mentul rezidential de inchirieri a cunoscut o dezvoltare semni­ficativa in perioada 1997 - 2002, in timp ce segmentul rezidential de vânzari incepe sa se dezvolte dupa anul 2000. Marea majoritate a cererii este reprezentata de micii investitori care au intrevazut trendul ascendent al chiriilor locuintelor de lux din Bucuresti si rata buna de recuperare a investitiei,” spune Claudia Dascalescu, consultant senior in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

 

Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale din cadrul companiei Regatta sustine ca cei interesati de astfel de locuinte sunt oamenii cu venituri foarte mari. Acestia sunt cetateni români, insa cea mai mare cerere pentru proprietatile de lux vine din partea strainilor. Principalii clienti sunt fondurile de investitii care achizitioneaza proiecte in stadiu incipient, ambasade care cumpara un numar semnificativ de locuinte pentru membrii sai, micii investitori români sau straini care detin un portofoliu de locuinte inchiriate expatilor, dar si oamenii de afaceri care doresc sa-si achizitioneze o locuinta care sa corespunda statutului lor social.

Ce trebuie sa aiba o locuinta de lux

Multi proprietari de case din zone considerate de lux, tind sa creada ca si proprietatea lor este la fel de valoroasa. In opinia specialistilor lucurile stau altfel. Fie ca este vorba despre apartamente sau vile, fiecare trebuie sa aiba anumite dotari. Pe lânga finisarile interioare superioare si spatiile locuibile generoase, o locuinta de lux trebuie sa fie localizata in apropierea parcurilor, a galeriilor si centrelor comerciale, cât si a zonelor de agrement. De asemenea, impartirea apartametului trebuie sa fie una „inteligenta”: living cu iesire spre terasa, sufragerie, bucatarii inchise sau deschise, pâna la trei dormitoare cu baie proprie si deschidere spre terasa, dar si un birou.

Pe lânga acestea, aerul conditionat, sistemul de supraveghere non-stop cu paza si camere video, interfon si sistem de alarma, trebuie sa faca parte din dotare. Alte facilitati de care proprietarul trebuie sa se bucure sunt piscina si sala de fitness. Nici locurile de parcare nu trebuie scoase din ecuatia luxului. Claudia Dascalescu spune ca locatiile de top pentru astfel de apartamente sunt Soseaua Kiseleff, Aviatorilor, Primaverii si Dorobanti.

Când vine vorba de vilele de lux, aici situatia este alta. Având in vedere faptul ca pe lânga casa mai ai parte si de niscaiva teren, facilitatile pe care trebuie sa le aiba o astfel de locuinta sunt curtea si gradina, loc de barbeque, locuri de parcare subterane, spatii de depozitare si piscina in aer liber. Locatiile de top sunt Cotroceni, Universitate, Piata Romana, Soseaua Kiseleff, Aviatorilor, Primaverii, Dorobanti, Baneasa – Iancu Nicolae si Snagov.

Andrada Ghira