O afacere la moda: cumparati case nefinisate, apoi le vindeti sau le inchiriati!

TENDINTE , Constructii

10.11.2007 - Monitorul
O afacere la moda: cumparati case nefinisate, apoi le vindeti sau le inchiriati!

Cine investeste cat mai mult in renovarea unui apartament, in ideea ca il va vinde mai bine, s-ar putea sa se pacaleasca. Specialistii atrag atentia ca numai imbunatatirile de calitate il pot convinge pe cumparator sa scoata din cont suma ceruta. In acelasi timp, o locuinta nerenovata s-ar putea sa fie mai atractiva, ca achizitie, decat una cu dotari care nu sunt pe gustul noului proprietar. "Cumparatorii cu bani putini, care abia au reusit sa stranga suma necesara achizitiei imobiliare, vor sa obtina cat mai multe cu bani putini si se multumesc cu ce gasesc", explica Gabi Corneanu, expert imobiliar la agentia Terra Imobil Iasi. Acesta a explicat ca la polul opus se afla cei pentru care cumpararea unei locuinte nu este o problema.

Acestia prefera mai degraba o casa cu imbunatatiri minime, pe care sa o amenajeze ulterior dupa propriul gust. Sigur este ca un apartament care are tamplarie din termopan, parchet din lemn si obiecte sanitare de calitate poate fi vandut mai bine. Specialistii spun ca investitia in gresie si faianta nu inseamna decat bani aruncati pe fereastra, in cazul in care apartamentul este scos la vanzare. La fel si lambriurile din lemn, pe care nu le prefera multa lume.

Amenajarile merita numai la etajele inferioare

Conform afirmatiilor majoritatii agentilor imobiliari, in general, preturi peste nivelul pietei locale nu se pot obtine decat daca apartamentul e situat la etajele 1-3 din 10, respectiv 1-2 din 4, indiferent daca suntem in zona centrala sau la periferia orasului. Cu atat mai mult in cazul locuintelor renovate special pentru a fi vandute mai bine: "Potentialii clienti, care tin la estetica finisajelor interioare, nu vor sa urce prea multe etaje pana acasa, dar nici sa stea la parter", a declarat Gabriel Corneanu . El estimeaza ca, la un apartament obisnuit de aproximativ 75 mp, va fi nevoie de pana la 10.000 de euro pentru un finisaj care sa ia ochii clientilor, insa plusul astfel obtinut la pretul de vanzare "nu va fi semnificativ mai mare".

Investitorii prefera locuinte amenajate

Amenajarea unei locuinte dupa gustul proprietarului presupune mult efort, timp si bataie de cap. Din acest motiv, cei care cumpara apartamente pentru a le inchiria ulterior prefera casele deja amenajate. "Acestia aleg culori neutre, calde, usor acceptate de majoritatea chiriasilor", explica expertul imobiliar. Si au de unde alege, oferta de pe piata fiind destul de generoasa, in tot orasul, in special in zonele care ofera dezvoltari rezidentiale noi. Dar cele mai multe locuinte deja amenajate sunt tranzactionate pe segmentul de apartamente in blocurile vechi din cartierele-dormitor.
Total diferit se comporta cumparatorii care doresc sa locuiasca in aceste case. "Aproximativ 95% din acestia doresc sa aiba optiunea personalizarii casei, implicandu-se mai mult in amenajare, design si mobilare", spune, in continuare, specialistul. Cu alte cuvinte, doar 5% din cumparatorii de case noi - cei comozi - au incredere in gustul designerului angajat de constructor.