Numarul romanilor de la oras care vor sa isi cumpere casa a crescut la 85%

ANALIZE / COMENTARII

29.09.2009 - Capital

Ponderea locuitorilor din mediul urban care intentioneaza sa investeasca in locuinte a crescut la 85% in acest an, de la 72% in 2007, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

„Acest studiu ne-a aratat ca oamenii devin mai precauti si mai realisti, adica protejeaza ceea ce au, in loc sa se orienteze spre a castiga ceea ce nu au. Astfel, observam ca a crescut semnificativ intentia de a investi in imbunatatirea conditiilor de a trai”, a declarat vicepresedintele BCR BpL, Carmen Schuster.

Romanii vor sa investeasca in dotari si reparatii

Totodata, populatia intentioneaza sa investeasca in special in dotari noi (54%) si reparatii majore ale casei (42%). Alte preferinte se indreapta catre cumpararea locuintelor pentru copii (16%), investitii in casa de la tara (14%), extinderea locuintei (13%), construirea unei case (12%) si cumpararea unui teren (11%).

Dintr-o piata  totala de 6,54 milioane de persoane din mediul urban, cu varste intre 20 si 65 de ani si venituri stabile, care nu au incheiate contracte de economisire-creditare, 25% (1,6 milioane de persoane) s-au aratat interesati de produsul de economisire-creditare.

Din acestia 7% (440.000 de persoane) ar putea fi potentiali clienti ai acestui produs in urmatoarele 12 luni.
Respondentii care sunt expusi la somaj, respectiv o persoana din familie si-a pierdut sau risca sa-si piarda locul de munca, apreciaza mai mult avantajele produsului de economisire-creditare, precum prima de la stat (63%), dobanda mica la credit (56%), rambursarea in sapte ani (35%) si prefera un produs de economisire-creditare (48%) sau un credit de acest tip fata de un credit simplu (47%).

Studiul a fost realizat in perioada iulie-august 2009, pe un esantion de 900 de persoane din mediul urban, cu varste intre 20 si 65 de ani, cu venituri stabile.

Tinta BCR BpL pentru acest an: 130.000 de contracte

In primul an de activitate, BCR BpL a incheiat peste 91.000 de contracte de economisire-creditare pentru locuinte, cu o valoare totala de circa doua miliarde lei, urmand ca pana la finalul acestui an sa ajunga la 130.000 de contracte, cu o valoare de peste 2,8 miliarde lei.

BCR BpL este subsidiara BCR specializata in produse de tip economisire-creditare pentru domeniul locativ, care presupun o perioada initiala de economisire, apoi posibilitatea acordarii unui imprumut cu dobanda fixa mult sub rata din piata.

Institutia a fost infiintata in aprilie 2008 si a inceput activitatea in iulie. Pe piata romaneasca a produselor de economisire-creditare pentru domeniul locativ mai activeaza Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ai carei actionari au preluat anul acesta si HVB Banca pentru Locuinte.