Numarul locuintelor construite in primele sapte luni ale lui 2009 a crescut cu 4,6% fata de 2008

Constructii

08.09.2009 - Cotidianul

Volumul lucrarilor de constructii in primele sapte luni ale anului a scazut cu 10% fata de perioada similara a anului trecut. In schimb, volumul constructiilor rezidentiale este pe plus.
 
Volumul lucrarilor de constructii este in scadere, in primele sapte luni ale acestui an, raportat la perioada similara a lui 2008, din cauza faptului ca lucrarile ingineresti au fost mai putine ca anul trecut, la fel si constructiile de cladiri nerezidentiale, in timp ce numarul cladirilor rezidentiale este in crestere.

“Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 17,1% la constructiile ingineresti si cu 9,1% la cladirile nerezidentiale. In ceea ce priveste volumul lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale, acesta a crescut cu 4,6%” potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de NewsIn.

In categoria lucrarilor ingineresti se incadreaza constructia de drumuri, autostrazi, iar in cea a lucrarilor nerezidentiale intra constructia de hoteluri, spitale, scoli, gradinite, magazine, supermarket-uri.

Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-22,7%), la lucrarile de reparatii capitale (-18,2%) si la lucrarile de constructii noi (-4,5%).

In primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scszut cu 6,3%. Pe elemente de structura, la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o crestere de 0,7%. Scaderi s-au inregistrat la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-19,0%) si la lucrarile de reparatii capitale (-14,4%). Pe tipuri de constructii au fost scaderi la constructiile ingineresti cu 14,1% si la cladirile nerezidentiale cu 3,5%. In schimb, la cladirile rezidentiale volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 8,3%.