Nu avem un pret de referinta pentru locuinte

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

04.11.2007 - Adevarul

publicat pe 20.09.2007

 

 

PiaÅ£a imobiliară din România este nereglementată, iar un preÅ£ mediu al caselor, aÅŸa cum este stabilit în alte ţări, nu poate fi calculat cu exactitate. În acest context, singurul „indicator" după care se ghidează sectorul de profil este cererea ÅŸi oferta.

„În România nu putem ÅŸti deocamdată care este preÅ£ul mediu al locuinÅ£elor. Acest lucru este posibil, dar nu ÅŸi la noi. Dacă în Marea Britanie preÅ£ul mediu al unei case este de 300.000 de euro, în Spania - 200.000 de euro, în România nu ÅŸtim acest indicator ÅŸi nu cred că sunt speranÅ£e să-l aflăm prea curând.

Asta pentru că pe piaÅ£a românească se lucrează cu două preÅ£uri, cel afiÅŸat ÅŸi cel real", a declarat, miercuri, la un seminar pe teme imobiliare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

În opinia sa, o mai mare transparenţă a pieÅ£ei ÅŸi o concurenţă mai puternică ar putea reglemeta această situaÅ£ie.

Marjele de profit ale dezvoltatorilor influenţează preţurile

Pe de altă parte, marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari din România sunt foarte mari ÅŸi, din acest motiv, preÅ£urile locuinÅ£elor au ajuns la niveluri ridicate.

„Totul este influenÅ£at de cerere ÅŸi ofertă. Suntem într-o situaÅ£ie dramatică pentru că cererea este foarte accelerată în faÅ£a unei oferte curente care nicidecum nu poate face faţă solicitărilor. Ceea ce pot spune acum este că peste tot în lume se scumpeÅŸte creditul", a afirmat Vasilescu. În lipsa unor indicatori oficiali nu se poate vorbi de o predictibilitate a pieÅ£ei imobiliare autohtone ÅŸi, prin urmare, preÅ£urile locuinÅ£elor sunt fixate în funcÅ£ie de cerere ÅŸi ofertă, sunt de părere ÅŸi reprezentanÅ£ii agenÅ£iilor imobiliare.

PreÅŸedintele Uniunii NaÅ£ionale a AgenÅ£iilor Imobiliare, Gabriel Zamfir, a apreciat că trebuie găsite soluÅ£ii de finanÅ£are mai ieftine atât pentru dezvoltatorii din piaÅ£a imobiliară, cât ÅŸi pentru consumatorii finali, în condiÅ£iile în care preÅ£urile sunt determinate de cerere ÅŸi ofertă, dar ÅŸi de costul finanţării.

Mariana Baciu