Nu am scapat de nebunia imobiliara

ANALIZE / COMENTARII

16.12.2010 - Curierul national
Nu am scapat de nebunia imobiliara

Dupa frenezia din 2005-2006, negarea de la finele lui 2008 si zbaterea inutila din 2009 piata imobiliara a intrat intr-o deriva specifica perioadelor post-bubble. Bulele imobiliare nu se sparg zgomotos. Deflateaza incet. De aceea probabil avem in fata vreo cinci-zece ani de corectii la nivelul preturilor si blocaj partial al tranzactiilor. Refuzul bancilor de a aborda pieptis problema creditelor neperformante va amâna procesul de reasezare pe baze sanatoase a sectorului real estate dereglat de accentele speculative din trecut.
Nebunia din trecut nu se va intoarce, chiar daca actorii principali din ospiciul "boom"-ului imobiliar spera la asa ceva. Acel fenomen a fost rezultat al unei alte nebunii - financiare - care nu are premisele unei intoarceri apropiate. Ideea câstigului facil din terenuri, imobile si dezvoltari va ramâne in uitare sub apasarea unei realitati in care randamentele sunt smulse cu greu. Prin urmare, este normal sa nu avem dezvoltarile de altadata, târgurile cu lume buluc, increderea oarba a consumatorului, generozitatea bancilor si nici acoperirea mediatica din trecut.

Jucatorii din bula speculativa nu stiu sa iasa din vechea paradigma (a câstigului cu doua cifre din simpla speculatie), iar sistemul bancar nici nu ii sileste la disciplinarea financiara de care piata ar avea nevoie. Ele insele bune de dus la balamuc pentru comportamentul din vârf de curba speculativa, bancile comerciale prefera sa stea pe portofolii putrede in speranta disiparii pierderilor la nivelul intregii economii. Starea de negare generalizata blocheaza aproape complet acest sector in contextul in care in România e atât de mult de construit.

Tocmai pentru ca nu pot dezvolta nimic, smecherii din imobiliare s-au pus pe demolat. In Bucuresti ravagiile mafiei imobiliare au atins proportii grotesti. Desi nu au  finantare pentru noi constructii, fericitii cumparatori de drepturi litigioase, pricopsiti cu imobile de aiureala retrocedarilor si debandada din Justitie, s-au pus sa culce la pamânt "relicvele" unui Bucuresti istoric ce ii incurca in calculul randamentelor. Dezmatul scoaterii cladirilor din cataloagele monumentelor istorice s-a generalizat in intreaga tara intr-un rastimp in care smecherii din imobiliare spera ca ne vom intoarce la ce a fost odata.
In Capitala fenomenul destructiv a cunoscut in acest inceput de iarna un nou episod pe strada Berzei, unde au cazut câteva cladiri emblematice ale orasului vechi. Explicatia sta intr-un proiect urbanistic ambitios. Cu numai câteva sute de metri mai sus, noua Casa Radio, construita partial inainte de 1989 este sfârtecata in patru. O cruce imaginara sectioneaza vechiul schelet. Dupa operatiunile de demolare partiala, proiectul de realizare a unui mall pare a fi fost abandonat de cei care concesionasera situl si nu am auzit ca Primaria sa fi tras la raspundere pe cineva. La câte zone urâte sunt in Bucuresti, probabil ca nu ar fi pacat nici daca s-ar distruge in proportie de 90%. Un motiv in plus pentru a fi atenti cu monumentele din epocile trecute.

Din pacate, oameni fara memorie, fara istorie, fara bun gust, dar foarte lacomi au acaparat problemele de urbanism ale Bucurestilor, filtrate din perspectiva unor tepe imobiliare. Parcurile si cladirile vechi au fost principalele tinte ale celor care au construit cladiri de birouri pentru... nimeni. Elanul destructiv din perioada umflarii bulei speculative a reinviat partial in acest sfârsit de an pe strada Berzei. Semn ca nu am scapat de nebunia imobiliara. Cum nu au nimic sfânt, ne asteptam chiar si la darâmarea unor biserici ca in timpuri pe care le credeam incheiate. Cel putin putem spera ca, daca vor intra in muzeul in aer liber care este cimitirul Bellu, sa o faca nu cu excavatoarele sau buldozerele... ci cu sicriele.

Adrian Panaite