Noul „Dorel“ vine din Asia si Africa

Constructii

06.08.2008 - Adevarul
Noul „Dorel“ vine din Asia si Africa

Epoca muncitorului roman asociat cu deja celebrul personaj „Dorel" din reclamele la bauturi spirtoase este pe cale sa apuna. Dupa ce multi meseriasi au luat drumul Europei, pe santierele romanesti au inceput sa apara muncitori africani, asiatici si din Republica Moldova. Chiar daca un chinez este mai scump decat un muncitor autohton, constructorii romani ii apreciaza pe asiatici pentru seriozitate. Acestia sunt atrasi cu salarii mai bune decat in tara lor. Muncitorii sunt cazati in containere cu aer conditionat si au asigurari platite.

Unii constructori europeni, precum portughezii, prefera sa aduca personal calificat din propria tara. Paradoxal, uneori acestia sunt romani plecati la munca in strainatate si care au primit cetatenia unui stat occidental.
Peste 8.000 de muncitori straini au venit anul acesta in cele mai mari orase din tara pentru a-i inlocui pe romanii plecati in Vest

Lipsa fortei de munca specializata, in special in constructii, ii determina pe investitori sa lucreze cu turci, cu chinezi, cu portughezi sau cu moldoveni.
Pentru a suplini deficitul de forta de munca de pe santierele din Romania, marii dezvoltatori imobiliari au apelat la forta de munca din exteriorul tarii.
Asa ca au apelat la muncitorii din Asia, la cei din Africa, iar marile firme europene care au lucrari in Romania prefera sa vina cu forta de munca proprie si chiar cu romani care au obtinut cetatenie in vestul continentului.

Romanii, muncitori imigranti in tara lor

In apropierea Garii Obor, una dintre cele mai importante firme de constructii din Portugalia, Mota-Engil Engenharia e Construçao, ridica un complex rezidential cu cinci blocuri turn. Cei aproximativ 100 de straini sunt angajati vechi ai firmei si ai subcontractorilor sai.
Toti sunt cetateni portughezi, dar multi sunt de culoare, proveniti din Africa, si chiar romani. Un ardelean naturalizat de sapte ani pe coasta Iberiei are deja orgoliu de portughez: „Nu exista in Romania firma in stare sa ridice blocurile astea in doar noua luni!".

Portughezul Carlos, fierar-betonist se declara inspaimantat de traficul bucurestean, dar are o idee si despre dezordinea romaneasca: „Lipseste organizarea, daca romanii ar avea sefi priceputi, ar invata sa munceasca". Maria Miclea s-a nascut la Satu-Mare si locuieste de sapte ani in Portugalia.
De atunci lucreaza la cantina de pe santierele din toata lumea ale Mota-Engil. Stie ca daca ar fi ramas in Romania nu ar fi castigat in veci cat ii dau portughezii si crede ca a gasit formula ideala - munceste in tara natala, dar este platita ca cetatean portughez.

La etajul 20, un basarabean lucreaza in genunchi si ne spune mandru ca el este portughez. „Don Irminio" (maistrul Herminio Monteiro), omul de baza al constructorului, face diferenta intre "Doreii" autohtoni care stau in miezul zilei comod pe piatra si romanii cu cetatenie portugheza.
"Asa ceva nu exista la noi. Avem pauza de pranz, intre 12.00 si 13.00, si terminam la ora 19.00. In rest, se munceste", spune maistrul. O sticla si un pahar de plastic sunt un nou prilej pentru Herminio de a arata diferentele: "Nu e voie sa faci mizerie pe santier. Cafeaua se bea la cantina, nu are ce sa caute aici un pahar".
 
Chinezii, preferati pentru disciplina

Pe santierul din spatele fabricii Apaca o firma din Israel construieste cel mai mare mall din Europa de Est cu muncitori adusi din China. Din cei aproximativ 1.200 de constructori care lucreaza la Cotroceni Park, 40 la suta sunt chinezi. Nu pentru ca ar fi mai ieftini decat cei autohtoni, ci pentru ca nu exista suficienti muncitori calificati pentru explozia imobiliara. "Muncitorul chinez este mai scump decat cel roman", explica Ilan Niv, managerul proiectului Cotroceni Park. Sunt mai scumpi, desi sunt platiti la acelasi tarif orar ca romanii, pentru ca se adauga o multime de costuri suplimentare: transportul, cazarea si avizele necesare pentru obtinerea permiselor de munca.

Aradeanul Darius Dancu ii cunoaste pe chinezi de pe santierele din Israel. "Chinezii sunt foarte motivati. Au plecat in lume sa stranga bani, exact ca noi cand mergem peste granite", spune Darius. Sunt grijulii cu banii asa ca nu-si permit sa se aventureze prea mult in oras.
Fac ore suplimentare si apoi se retrag la locurile unde sunt cazati. In weekend fac piata si au adoptat obiceiuri culinare ale locului: au renuntat la orez si au trecut pe paine.
Antreprenorii spun ca in jur de 100.000 de chinezi sunt asteptati pe santierele romanesti pana in 2010 pentru a suplini deficitul de muncitori din constructii.

Mariana Bechir