Notarii fac o baza de date cu tranzactiile si preturile imobiliare

Imobiliare

18.04.2008 - Bursa

Reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNPR) au declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca vor colabora cu Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) si cu Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), pentru a forma o baza de date care sa contina tranzactiile si preturile imobiliare.

"Vrem sa facem o baza de date care sa ne aduca, in proportie de 70%-80%, in apropierea pretului real al imobilelor. Avem un acord cu o firma franceza pentru crearea unei baze de date, iar in cel mult trei luni, vom implementa acest sistem", a declarat presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a hotarat impreuna cu UNNPR, sa formeze o comisie care sa elaboreze un indice al pietei imobiliare, iar pe de alta parte sa colaboreze cu ANAF si ANEVAR, pentru formarea unei baze de date privind preturile si tranzactiile din piata imobiliara.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat: "masura de formare a unei comisii cu UNNPR, nu are rolul de a controla preturile, ci are scopul de a da consistenta datelor statis¬tice."

De partea cealalta, UNNPR precizeaza: "Din 1996, Camera Bucuresti a notarilor a constatat ca in acte se declara preturi derizorii la tranzactiile imobiliare. De exemplu, se declara doar un milion de lei (vechi) la tranzactii de sute de mii de dolari".

Statisticile privind dinamica tranzactiilor imobiliare pentru intervalul 2000-2007, oferite de UNNPR, releva o crestere de 8,01% pentru perioada 2005-2006 respectiv 7,11% pentru 2006-2007.

      
Cristina Vaida