Noile oferte ipotecare permit credite mai mari

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , ANALIZE / COMENTARII , Finante Banci

28.10.2007 - Evenimentul Zilei

publicat pe 26.07.2007

 

Mai multi romani vor putea sa-si cumpere o proprietate imobiliara.

Noile credite pentru locuinte lansate de banci pe piata le permit clientilor sa imprumute sume mult mai mari. Suma pe care o poate imprumuta un client poate diferi insa semnificativ de la o banca la alta.

Cauzele: costurile practicate de banca, gradul de indatorare maxim admis de respectiva institutie, dar si cheltuielile de subzistenta pe care considera ca le au clientii sai. Alte diferente apar pentru cei care doresc imprumuturi pentru locuinte fara avans.

Daca veniturile lor sunt mari, oferta de ipotecare este mai bogata; cei cu venituri mici nu au prea mult de ales. Dar, avand in vedere nivelul preturilor practicate pe piata imobiliara, ipotecarele relaxate le permit mai multor romani sa se apropie de casa mult visata.

Imprutumuri dupa regulile proprii, avizate insa de Banca Nationala a Romaniei, sunt oferite in prezent de Alpha Bank, BCR, Volksbank, BRD si ING Bank. Alte doua banci se pregatesc sa intre pe aceasta piata: ATE Bank la 1 august, iar Banca Transilvania de la jumatatea lunii viitoare.

Casa fara avans

Ipotecare fara avans pentru toata lumea sunt oferite in prezent numai de BRD. Si Alpha Bank acorda acest tip de imprumuturi, dar decizia daca banca finanteaza integral achizitia imobilului e luata in fiecare caz in parte. BCR urmeaza sa reduca avansul de 25% solicitat in continuare clientilor in partea a doua a acestui an.

Valoarea creditelor difera la BCR in functie de domiciliul clientului. La ipotecare fara avans din oferta Volksbank se pot gandi numai cei care au venituri nete de peste 2.250 de euro, iar cele de la ATE Bank - familiile care au peste 1.720 de euro pe luna.

Veniturile selecteaza clientela

In afara de bancile amintite, pe piata creditelor noi a intrat si ING Bank. Aceasta institutie de credit acorda imprumuturi ipotecare numai familiilor de doua persoane care au un venit de cel putin 1.800 de lei, echivalentul a circa 570 de euro, potrivit ofiterilor de credite din ING Office-uri.

Daca nivelul veniturilor nu reprezinta o problema, institutia bancara impune ca doritorii de ipotecare sa aiba o vechime in munca de minimum trei ani.

Consuela Stegarescu