Noile modificari la programul Prima Casa au intrat in vigoare

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

29.07.2009 - Mediafax
Noile modificari la programul Prima Casa au intrat in vigoare

Noile modificari efectuate de Guvernul la "Prima Casa", prin care au fost incluse in program si locuintele deja ipotecate, au intrat in vigoare marti seara, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Hotarârea de guvern pentru aprobarea normelor stabileste ca asupra locuintei cumparate prin programul "Prima Casa" va fi instituita o ipoteca legala de rang I valabila pe toata durata finantarii, iar in cartea funciara vor fi notate interdictia de instrainare a imobilului pe o perioada de cinci ani, precum si interdictia de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii.

Conform legii, instituirea unei ipoteci legale nu mai necesita incheierea unui contract de ipoteca.

"In cazul primirii de catre finantator (banca - n.r.) a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la Fondul National de Garantare si Creditare a IMM, in temeiul conventiei de garantare, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara privilegiul reglementat prin Codul Civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului român", se arata in hotarârea de modificare a normelor la programul "Prima Casa".

Conform Codului Civil, "cei care au dat banii care au servit la achizitia unui imobil sunt considerati creditori privilegiati asupra acelui imobil".

Actul normativ aprobat de Guvern stabileste totodata ca bancile sunt obligate ca pe intreaga durata de derulare a contractelor de finantare incheiate in conditiile programului "Prima Casa" sa mentina doar o parte dintre criteriile pe care trebuie sa le respecte la momentul incheierii contractului.

Astfel, bancile sunt obligate sa respecte in continuare conditiile legate de nivelul dobânzii aferente creditului, neperceperea comisionului de rambursare anticipata, durata maxima a creditului si lipsa clauzelor care sa permita modificarea unilaterala a contractului de catre banca.

Printre criteriile pe care bancile sunt obligate sa le mentina pe intreaga durata de derulare a contractului nu se regasesc insa cele legate de indeplinirea conditiilor de prudentialitate prevazute de legislatia bancara, certificate pentru Fond de catre Banca Nationala a României, de acoperirea teritoriala la nivel national si/sau judetean, de evaluarea locuintei si nivelul avansului, de efectuarea verificarii indeplinirii obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar si de reinnoirea in favoarea statului român a ipotecii de rangul I.

O alta modificare este ca persoanele care vor cumpara locuinte prin credite garantate de stat vor fi obligate sa asigure casa impotriva tuturor riscurilor si sa desemneze statul ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii.

Initial, Guvernul a decis ca persoanele care cumpara locuintele sa asigure casa si sa cesioneze drepturile de despagubiri in favoarea statului.

In cadrul programului poate fi achizitionata o singura locuinta.

Hotarârea aprobata, miercuri, de Executiv mai stabileste ca pentru cumpararea de locuinte care se afla in faza de constructie sau urmeaza sa fie construite, antecontractul de vânzare-cumparare va fi prezentat doar daca beneficiarul solicita emiterea unei promisiuni unilateriale de creditare.

Modificarile au fost efectuate de Guvern dupa ce bancile au cerut ca in programul "Prima Casa" sa fie incluse si apartamentele nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate, precum si clarificarea unor detalii legate de ipoteca asupra locuintei si polita de asigurare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca spera ca programul "Prima Casa" sa stimuleze in primul rând constructiile noi si "sa nu se gaseasca o portita ca apartamente ipotecate deja sa fie parte a acestui program".