Nivelul livrarilor de locuite noi in Romania este cu 56% sub nivelul mediei europene

Imobiliare

07.05.2008 - Business Standard
Nivelul livrarilor de locuite noi in Romania este cu 56% sub nivelul mediei europene

Numarul de locuinte noi livrate anual in Romania este cu 56% sub nivelul mediei europene, cu 2,1 unitati la mia de locuitori, in timp ce in Italia si Spania aceasta valoare se ridica la 15 la mia de locuitori, releva un raport al dezvoltatorului Impact SA.

"Estimam ca pentru a ajunge la nivelul mediei europene, in Romania trebuie sa se livreze anual peste 100.000 de locuinte timp de 75 de ani. Anul trecut s-au livrat, la nivel national, circa 45.000 de unitati. Aceasta discrepanta este cauzata de lipsa proiectelor mari si de birocratia excesiva pe care o intampina dezvoltatorii, autorizatiile pentru constructii obtinandu-se foarte greu", a declarat, pentru NewsIn, Oana Trifu, managerul Impact.

De asemenea, raportul companiei evidentiaza ca suprafata medie pe spatiu locativ in Romania este cu 44% sub media europeana. Astfel, in timp ce in tara noastra suprafata medie de spatiu locativ pe cap de locuitor este de 20 de metri patrati, in Ungaria este de 28, iar in Danemarca 52,4 metri patrati.

"In ce priveste spatiul de locuit suntem mult sub media europeana, insa in ultimii ani se observa tendinta de crestere a spatiilor apartamentelor", a adaugat Trifu.

Totodata, in Romania volumul creditelor ipotecare a atins in anul trecut 3,25 la suta din Produsul Intern Brut, nivel ce clasifica din nou tara noastra mult sub nivelul mediei europene din acest punct de vedere, acesta ridicandu-se in unele state membre UE la aproape 50% din PIB. "La acest capitol tara noastra se afla in stare incipienta, fiind o piata noua pentru noi", au explicat reprezentantii Impact.