Nimeni nu scapa de plata TVA pe case!

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

03.02.2010 - Adevarul
Nimeni nu scapa de plata TVA pe case!

Construirea unui bloc de locuinte pe persoana fizica si vanzarea la bucata a apartamentelor din el nu este scutita de plata TVA

Expertii fiscali din marile companii de consultanta sunt convinsi ca tranzactiile cu locuinte erau supuse taxarii si inainte ca proprietarii sa afle acest lucru. Cei care au cumparat, apoi au revandut case inainte de 2008 vor plati si Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), dar si penalitati de intarziere, avertizeaza consultantii fiscali.

Membrii unei asociatii de contribuabili care au tranzactionat case inainte de 2008 si acum sunt urmariti de Fisc in vederea platii TVA se intrunesc astazi, la Bucuresti, pentru a protesta fata de aceasta plata retroactiva, masura pe care o considera abuziva.

In aceasta situatie se afla cateva mii de persoane care au cumparat, apoi revandut de mai multe ori diverse case, tranzactiile respective avand „caracter de continuitate" din punct de vedere fiscal.

Vesti proaste de la Fisc

Aici se incadreaza si cei care au construit blocuri de locuinte fiind inregistrati ca persoane fizice, apoi au vandut la bucata respectivele apartamente. Pentru toti acesti contribuabili, Fiscul vine cu o veste extrem de proasta: la momentul initierii investitiei, si persoanele fizice erau considerate ca platitoare de TVA in cazul in care efectueaza tranzactii cu caracter de continuitate, chiar daca in anii 2006-2008 nu se stia foarte clar acest lucru. Astfel ca ei erau obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA inaintea demararii investitiilor si sa efectueze plata chiar in prima luna dupa acest „moment zero".

Cine nu a facut-o atunci, in anii 2005-2008, este (si) acum bun de plata, avertizeaza consultantii fiscali. Mai mult, este foarte posibil ca Fiscul sa perceapa inclusiv penalitati de intarziere la plata TVA, adica mai mult de 36% pe an, ceea ce acum, la cativa ani distanta fata de momentul zero alo investitiei, inseamna zeci, poate sute de mii de euro.

„Fiscul nu poate sa faca pentru acesti oameni mai mult decat sa le accepte o oarecare esalonare a platilor, in niciun caz nu-i va ierta de plata TVA si a penalitatilor", ne-au declarat expertii fiscali pe care i-am consultat in aceasta problema. Ei precizeaza ca „niciun avocat sau consultant fiscal care cunoaste bine legislatia nu se va incumeta sa ia apararea persoanelor aflate in aceasta situatie, pentru ca sansele de succes tind catre zero". Iar „necunoasterea legislatiei si - cu atat mai putin - afisarea ostentativa a acestei necunoasteri nu absolva pe nimeni de aplicarea legii", conchid expertii fiscali.

Profilul platitorului de TVA

Ati efectuat tranzactii imobiliare cu caracter de continuitate (cumparari si vanzari repetate), realizand astfel venituri de peste 35.000 de euro pe an? Sunteti platitor de TVA!