Nici un sucevean nu-si poate cumpara casa de la ANL

Imobiliare

24.07.2008 - Evenimentul

Desi noile norme legislative permit vinzarea locuintelor pentru tineri construite prin ANL, acestea sint inaccesibile chiriasilor suceveni, care nu indeplinesc conditiile necesare. Nici unul din chiriasii suceveni nu locuieste in apartamente ANL de 5 ani, asa cum prevad normele metodologice de aplicare a Legii 152/1998, primele locuinte ANL din Suceava, din cartierul Privighetorii, fiind date in folosintain vara anului 2004.

De anul viitor, 96 de suceveni, locatarii primelor 6 blocuri ANL, vor avea de ales intre a ramine chiriasi ai Primariei, situatie in care pot ramine fara apartament, atunci cind nu mai indeplinesc conditiile necesare, ori sa devina proprietari, la preturi foarte convenabile. Conform normelor de aplicare a legii ce permite achizitionarea locuintelor ANL, pretul de cumparare va fi stabilit de un evaluator al autoritatii locale, dar nu poate fi mai mic decit pretul de inventar ori de 75 la suta din pretul pietei (dar dupagrila de preturi stabilitade notari, nu dupa preturile de vinzare practicate efectiv pe piata).

30.000 de euro, un apartament de 60 mp

Dar, dupa cum a precizat Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, pretul unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 60 de metri patrati, ar ajunge la aproximativ 30.000 de euro, calculul fiind facut la pretul cu care au fost contractate lucrarile la vremea respectiva, adica in jur de 450 de euro la metru patrat de locuinta. Locuintele ANL vor fi scoase la vinzare la cele mai mici preturi de pe piata, in conditiile in care acum, pentru un apartament vechi de citiva zeci de ani, de aproximativ 60 de metri patrati, se platesc sume cuprinse intre 55.000 – 70.000 de euro.