"Nebunia din imobiliare ne-a adus mai aproape de criza", spune omul care a semnat un deal cu Mittal

Imobiliare

11.09.2009 - Ziarul financiar

Omul de afaceri Lutz Stache, care anul trecut a vandut grupul de firme Simcor Oradea intr-o tranzactie de peste 50 mil. euro si care are un business regional de peste 700 mil. euro si 10.000 de angajati in constructii, spune ca Simcor este una dintre cele mai profitabile afaceri pe care le-a facut si ca rezultatele din Romania au fost mai mari decat a planuit.

Aflat in premiera in fata presei in Romania, dupa ce timp de mai multi ani nu a acordat interviuri, Lutz Stache a anuntat preluarea afacerii cu var a ArcellorMittal Galati si investitii care impreuna vor cumula 40 mil. euro. De asemenea, el a facut public faptul ca a cumparat actiuni ale distribuitorului si retailerului de medicamente Remedia.

Omul de afaceri de origine germana a venit in Romania in urma cu 18 ani adus de fostul presedinte si actionar al grupului Simcor, Mihai Voiculescu, si de atunci a investit intre 50 si 100 mil. euro.

"Am preluat fabrica de var de la ArcelorMittal si vom produce numai pentru companie. Am inceput deja programul de investitii, care prevede construirea de la zero a unei noi capacitati, precedenta fiind extrem de veche", a spus Stache.

Finalizarea investitiei este programata peste doi ani, urmand ca atunci afacerea cu var sa genereze anual vanzari de 35-40 mil. euro. Pana atunci antreprenorul asteapta venituri de 6-7 mil. euro anual. Achizitia a fost derulata prin intermediul firmei AHG Simcor Industry SRL.

"Oferta prea tentanta"

Industria ramane unul dintre domeniile in care va continua sa investeasca, insa nu da detalii despre planurile pe care le are. Intrebat daca va urma strategia lui Voiculescu, care a investit 2 mil. euro in achizitionarea a 60 de apartamente in doua blocuri la Berlin, Lutz a spus ca "dansul m-a adus aici si de aceea pe viitor vom face tot timpul ceva impreuna".

Omul de afaceri german admite ca daca ar fi vandut anul acesta, nu ar fi obtinut acelasi pret, si cu toate acestea a vandut pentru ca " a fost mult prea tentant". Noul proprietar al Simcor este fondul de investitii Enterprise Investors prin compania Macon Deva.

"Am trait mai multe crize. Prima a fost in 1994 in Germania cand constructiile au inceput sa scada cu 20-30% in fiecare an. Patru ani mai tarziu in Polonia am vandut doua fabrici la timp. Pe a treia am vandut-o prea tarziu. Cunosc foarte bine piata romaneasca si atunci cand in cinci ani capacitatile s-au dublat mi-am dat seama ca nu este normal. Am simtit ca va fi un recul pe baza statisticilor", spune Lutz Stache. El este de parere ca o situatie similara este si in cazul mallurilor. "Sunt mult mai multe decat ar fi trebuit, iar astazi nimeni nu mai poate vinde malluri". In legatura cu posibile investitii imobiliare, Stache spune ca "inca nu are".


Actiuni, "pe ici, pe colo"

Cea mai recenta achizitie din Romania o reprezinta preluarea unui pachet de 23% din actiunile Remedia, achizitii derulate in cadrul majorarii de capital, cat si ulterior. El va continua afacerile, insa spune ca nu are in vedere un pachet majoritar. Pe de alta parte, Valentin Tarus, actualul actionar majoritar al Remedia, intrebat daca analizeaza cedarea controlului, a raspuns "de ce nu?".

Stache s-a uitat si la alti distribuitori de medicamente, insa a ales Remedia "pentru ca are cel mai mare potential". El mai are "pe ici, pe colo" actiuni si la alte companii farmaceutice locale, insa nu procente semnificative.

Unul dintre primele proiecte pe care noul actionar le-a anuntat se refera la lansarea unei farmacii online, in urma unor investitii de circa 1 mil. euro.

"In state precum Germania, peste 30% din medicamente se vand prin internet", spune el. Deocamdata, legislatia romaneasca nu permite vanzarea de medicamente cu prescriptie prin internet, astfel ca initial proiectul va demara numai cu produse fara prescriptie. In 2011, cand Ministerul Sanatatii va introduce prescriptia electronica, ar putea demara si restul proiectului.


Ce a spus Lutz Stache in prima sa conferinta de presa

"Cum este situatia in fotbal, asa este si in industrie: unde exista potential, exista si companii active."

"Romania este o natiune a fotbalului. Se scrie despre fotbal mai mult ca in orice alta tara din Europa. Presedintele Federatiei Romane de Fotbal ar trebui sa fie presedintele Romaniei, pentru ca se vorbeste mai mult despre el."

"Daca as sti cand va fi apogeul crizei, as castiga foarte multi bani. Consider ca bancile, si in Romania si peste tot in Europa, au facut foarte multe greseli. Una dintre ele este ca au dat foarte multe credite, mai ales in domeniul imobiliar."

"Chiria pentru un birou este cea mai mare din Europa. In Berlin, care aproape ca este orasul meu natal, platesc 5-10 euro pe metrul patrat. In Bucuresti este cel putin dublu. Acelasi lucru este valabil si pentru apartamentele private. Acest proces trebuie sa se linisteasca, sa se ajunga la o linie de plutire."

"Nebunia aceasta are un nume: Baneasa. Langa aeroport poti sa vezi sute de case construite, dar asa ceva nu am vazut nicaieri, nici la Londra unde aeroportul este in mijlocul orasului. Nu stiu cine ar putea cumpara acolo. Nebunia domeniului imobiliar ne-a adus mai aproape de criza."