Nataxis a achiziţionat proiectul America House pentru 377 milioane euro

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

03.12.2007 - Curierul National

Grupul francez Nataxis a strâns 377 mil. euro pentru fondul care a preluat America House din Capitală. America House are o suprafaţă închiriabilă de 27.000 de metri pătraÅ£i, astfel că preÅ£ul pe metru pătrat de birouri este de aproape 4.500 de euro. Aceasta este închiderea finală a PBW II Real Estate Fund, care are ca Å£intă investiÅ£ii imobiliare în Europa Centrală, în ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia ÅŸi România, se arată într-un comunicat al companiei citat de AgenÅ£ia Mediafax. Fondurile atrase la închiderea finală sunt însă mai mici decât nivelul previzionat în luna iulie la închiderea intermediară a vehiculului de investiÅ£ii de 400 de milioane de euro. Acesta este al doilea fond lansat de companie, după PBW I Real Estate Fund, care deÅ£ine un portofoliu de circa 200.000 de metri pătraÅ£i de proprietăţi în Budapesta, VarÅŸovia ÅŸi Praga. Sponsorii PBW II Real Estate Fund sunt atât investitori care au participat la formarea primului fond, cât ÅŸi investitori noi, din Europa ÅŸi Orientul Mijlociu.
"Până acum am încheiat patru tranzacÅ£ii importante pe segmentul de birouri ÅŸi pe cel de retail ÅŸi, de asemenea, suntem în negocieri pentru alte achiziÅ£ii în Polonia, Ungaria, Cehia ÅŸi România. Credem că jumătate din fondurile disponibile le vom investi până la sfârÅŸitul acestui an", a declarat Artur Mokrzycki, managing director pentru Europa Centrală a AEW Europe.
În România, PBW II Real Estate Fund a achiziÅ£ionat în luna octombrie imobilul de birouri America House din BucureÅŸti, pentru 120 de milioane de euro, proiect dezvoltat de compania imobiliară Globe Trade Center.
IAE (subsidiară a grupului IXIS Asset Management), împreună cu AEW Capital Management, din America de Nord, administrează active cu o valoare brută de aproximativ 30 miliarde euro. IXIS este controlat de grupul financiar francez Natixis.
Globe Trade Center, controlat de compania israeliană de investiÅ£ii Kardan, a vândut toate acÅ£iunile Complexului MultifuncÅ£ional Victoria, proprietarul America House, către PBW II Real Estate Fund. În urma tranzacÅ£iei, Kardan va înregistra un câÅŸtig de aproximativ ÅŸapte milioane de euro.

Marius Covache