Muntenii, campioni la case noi

Constructii

29.07.2009 - Evenimentul zilei
Muntenii, campioni la case noi

Numarul autorizatiilor de constructii pentru case a scazut cu 18,8 procente fata de datele raportate pentru acelasi interval din 2008.

Desi criza i-a speriat pe multi romani care doreau sa isi faca o casa, iata ca in luna iunie le-a mai revenit curajul. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in luna iunie 2009 s-au eliberat 4.747 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale.

Numarul autorizatiilor eliberate in iunie este mai mare decat al celor din luna mai cu peste 6 procente.

In vara anului trecut piata imobiliara era in crestere, constructiile noi ridicandu-se intr-un ritm alert. Astazi, lipsa finantarii si nesiguranta locului de munca ii face pe multi romani sa renunte la visul de a-si construi o casa. Iata de ce, fata de luna iunie din 2008, s-a inregistrat o scadere de 22,6% a numarului de autorizatii de constructie eliberate.

Casele noi rasar la sate

Cele mai multe solicitari primite in luna iunie a acestui an au venit de la locuitorii din mediul rural. Acestea au totalizat peste 65% din totatulul cererilor inregistrate de autoritati.

In functie de regiunile de dezvoltare ale Romaniei, cei mai activi au fost locuitorii din regiunea Sud-Muntenia, unde luna trecuta au fost eliberate cu 178 mai multe autorizatii comparativ cu luna mai. Muntenii sunt secondati de moldovenii din regiunea Nord-Est, considerata cea mai saraca regiune a Europei. In aceasta regiune, numarul autorizatiilor de constructie pentru case a crescut in luna iunie fata de luna mai cu 87 de unitati.

Cei din regiunea Sud-Vest Oltenia se claseaza pe pozitiile urmatoare, cu un plus de 68 si, respectiv, 61 de autorizatii de contructii pentru case eliberate.

La polul opus se situeaza locuitorii din regiunea Bucuresti Ilfov si regiunea Vest, unde s-au eliberat in luna iunie cu 170, respectiv 6, autorizatii mai putin fata de luna mai.