Muncitorul din constructii emigrat, la 300 de euro distanta

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , ANALIZE / COMENTARII , Constructii

04.11.2007 - Curierul National

publicat pe 13.09.2007

 

Plosceanu: Deficitul de forţă de muncă poate fi acoperit doar prin creşterea salariilor

Companiile de construcÅ£ii din România găsesc cu dificultate personal calificat, chiar dacă asigură salarii la niveluri apropiate de cele din Uniunea Europeană, iar necesarul de forţă de muncă se ridică la 200.000-300.000 de persoane, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice ÅŸi LocuinÅ£elor, Laszlo Borbely. "În momentul de faţă, industria construcÅ£iilor are un deficit de muncitori care se ridică la o treime din totalul forÅ£ei de muncă din sector", ne-a spus LaurenÅ£iu Plosceanu, preÅŸedintele AsociaÅ£iei Române a Antreprenorilor de ConstrucÅ£ii. Singura soluÅ£ie pentru acoperirea golului de personal este "corelarea salariilor din construcÅ£ii cu cele din Europa Centrală, altfel, deficitul de forţă de muncă s-ar putea adânci. Avem de recuperat un decalaj salarial de 300 de euro", a încheiat Plosceanu. "În ultimii ani, domeniul construcÅ£iilor a crescut foarte mult, ajungând ca anul trecut valoarea pieÅ£ei să se majoreze cu 17-18%, iar în primele ÅŸase-ÅŸapte luni ale acestui an cu 30%. Åži în aceste condiÅ£ii, sunt unele probleme cu care firmele de construcÅ£ii se confruntă, una dintre cele mai acute fiind lipsa forÅ£ei de muncă", a afirmat ministrul. El a menÅ£ionat că firmele de construcÅ£ii din BucureÅŸti ÅŸi din oraÅŸele mari acuză dificultăţi în găsirea de angajaÅ£i, chiar dacă asigură un salariu apropiat de nivelul din Uniunea Europeană. "Este greu să găsim forţă de muncă calificată, pe piaÅ£a muncii fiind nevoie de 200-300.000 de persoane care să lucreze în domeniul construcÅ£iilor ÅŸi nu îi avem", a spus Borbely.

Asocierea, drumul către licitaţii

Totodată, ministrul Dezvoltării a recomandat încă o dată firmelor din domeniul construcÅ£iilor să se asocieze în vederea participării la licitaÅ£iile pentru proiectele mari de investiÅ£ii. "S-a pornit deja acest proces la nivelul BucureÅŸtiului ÅŸi în zona de sud a ţării. Firmele importante din aceste zone s-au asociat pentru a putea câÅŸtiga licitaÅ£ii. Din câte ÅŸtiu, săptămâna viitoare se va stabili o astfel de asociere ÅŸi între mai multe firme din zona Transilvaniei", a adăugat Borbely. Totodată, Borbely a spus că în perioada următoare va fi introdus un sistem de certificare a firmelor de construcÅ£ii. El a menÅ£ionat că există deja un concept care a fost discutat cu patronatele ÅŸi firmele din domeniul construcÅ£iilor.

Noua lege a achiziţiilor publice

Într-o altă ordine de idei, Borbely a anunÅ£at că legea achiziÅ£iilor publice va fi modificată săptămâna viitoare, iar schimbările vizează în principal reducerea termenelor, inclusiv cele legate de soluÅ£ionarea contestaÅ£iilor. "Vom umbla la reducerea termenelor, precum ÅŸi la prevederile care privesc contestaÅ£iile. Dorim să nu se mai tărăgăneze licitaÅ£iile din cauza termenelor ÅŸi contestaÅ£iilor", a afirmat ministrul. El a menÅ£ionat că în România trebuie realizate multe proiecte de investiÅ£ii ÅŸi de aceea este nevoie de modificarea legislaÅ£iei din domeniul achiziÅ£iilor publice.

 

Gabriel Botezatu