Muncitorii straini, mai ieftini pentru angajatorii din Romania

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

04.12.2007 - Adevarul
Muncitorii straini, mai ieftini pentru angajatorii din Romania

Un angajat adus de peste granita va fi platit cu salariul minim pe economie ca urmare a modificarii legislatiei în domeniu

Pana în aceasta toamna, angajatorii din Romania care aduceau forta de munca din strainatate erau obligati sa acorde cel putin salariul mediu pe economie angajatilor "de import", adica aproximativ 1.000 de lei lunar. Acum, strainilor li se poate acorda numai minimul pe economie, adica 460 de lei pentru angajatii cu studii medii si 880 de lei pentru cei cu studii superioare.

Aceasta este vazuta mai mult ca o reactie de urgenta a autoritatilor în fata crizei fortei de munca pe care o traverseaza unele sectoare ale economiei nationale.

O ordonanta de guvern din 2004 privind regimul strainilor stabilea, pentru solicitantii de vize de sedere în vederea angajarii în munca în Romania, sa se faca dovada mijloacelor de întretinere "la nivelul a cel putin trei salarii medii pe economia nationala".

Altfel spus, angajatorul roman trebuia sa-i elibereze salariatului strain o "hartie" prin care se obliga ca, timp de minimum trei luni, îi va plati un salariu echivalent cu mediul pe economie. La începutul anului 2004, mediul net pe economie era de 5,7 milioane de lei vechi, iar în 2007 – înca din vara – acesta a ajuns la echivalentul a 10 milioane de lei vechi (1.000 RON).

Dan Straut