Muncitorii romani, mai scumpi pe zi ce trece

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

14.12.2007 - Evenimentul Zilei
Muncitorii romani, mai scumpi pe zi ce trece

Costul unui muncitor roman a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu peste 23% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit oficiului de statistica al UE, Eurostat.

Intr-un clasament al statelor membre ale Uniunii Europene, Romania se claseaza pe locul al doilea, dupa Letonia, ca ritm de crestere a salariilor si a altor costuri ale fortei de munca. Criza de muncitori de pe piata constructiilor a dus la cresterea cu peste 25% a salariilor celor care lucreaza in acest domeniu.

Totusi, in Romania, costurile cu forta de munca din sectorul serviciilor au avansat cel mai rapid comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 26,1%. In prima jumatate a anului, cresterea salariilor a fost tot cu 24%-25% fata de 2006. In ultimele luni, costul ridicat al fortei de munca romanesti a transformat avantajosul lohn de acum cativa ani intr-o industrie neprofitabila.

Mult peste media UE

Muncitorii romani s-au „scumpit” de cateva ori mai repede decat in alte tari europene. La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii, avansul mediu al costurilor cu forta de munca a fost de 3,7% in trimestrul trei al acestui an. Majorarea salariilor si a celorlalte beneficii acordate angajatilor a fost intre 1,5% in Germania si maximul de 29,9% in Letonia.

Si angajatori din Estonia, Bulgaria sau Polonia au fost nevoiti sa plateasca cu 12%-20% mai mult pentru un muncitor. State precum Germania sau Finlanda au reusit sa mentina insa costul pe care trebuie sa-l plateasca angajatorii la aproximativ acelasi nivel cu cel de anul trecut, cresterile fiind foarte mici, 0,95, respectiv 1,9%.

In UE, costurile medii cu forta de munca din industrie, constructii si din sectorul serviciilor au avansat cu 3,4%, 5,3%, respectiv, 3,6%. Costul total al fortei de munca include doua componente, salarii si alte beneficii platite angajatilor, precum si cheltuieli care nu au legatura directa cu salariile, cum ar fi contributiile sociale.

Mihaela Dinca