Muncitorii din Bangladesh vin in Romania

Constructii , TENDINTE

13.02.2008 - Adevarul
Muncitorii din Bangladesh vin in Romania

Muncitorii din Bangladesh iau drumul tarii noastre pentru a suplini deficitul de personal cu care se confrunta piata fortei de munca din Romania in domeniul constructiilor.

„Circa 100 de muncitori au plecat deja in Romania. Este pentru prima data cand populatia noastra emigreaza in Europa de Est pentru a lucra in fabrici", a declarat Salim Reza, din cadrul agentiei guvernamentale pentru angajarea fortei de munca, citat de AFP.

Agentia de recrutare Al-Abbas International, care a descoperit posturile in Ro­mania, apreciaza ca mii de muncitori din Bangladesh vor emigra spre aceasta tara europeana in urmatoarele luni, pentru a fi angajati in sectorul public sau constructii. Potrivit autoritatilor de la Dacca, Romania sau Polonia se confrunta cu o penurie de muncitori locali, care au emigrat in Marea Britanie, Spania sau Italia, pentru salarii mai mari.

Sute de muncitori din Bangladesh vor ajunge si in Polonia, dar si in Canada si alte tari dezvoltate. Bangladesh, tara din Asia de Sud, cu o populatie de 144 de milioane de locuitori, este unul dintre cele mai sarace state din lume, 40% din populatia sa traind cu mai putin de un dolar pe zi.

Aproximativ cinci milioane de cetateni din Bangladesh au emigrat in circa 100 de tari, in special din Golful Persic si sud-estul Asiei, insa majoritatea detin locuri de munca fara nicio calificare. In 2007, ei au trimis totusi familiilor lor suma-record de 6,56 miliarde de dolari, care constituie peste jumatate din totalul exporturilor acestei tari. (Mediafax)