Muncitorii bulgari in Romania „nu vorbesc, doar lucreaza“

Constructii

24.07.2008 - Bihoreanul
Muncitorii bulgari in Romania „nu vorbesc, doar lucreaza“
Vestea ca muncitorii bulgari lucreaza bine si ieftin i-a facut pe investitorii bihoreni sa renunte la meseriasii maghiari pentru cei din sudul Dunarii

Intrarea in Bihor a facut-o, cu o lucrare la un minicomplex SPA din Baile 1 Mai, o echipa bulgareasca ce a prins acum mai multe contracte in judet

Intai a fost doar un zvon, prin sudul tarii. Ca muncitorii bulgari lucreaza, in comparatie cu mesterii romani, mai rapid, mai ieftin si de calitate. Acum, la usa lor au ajuns sa bata chiar si bihorenii, ”fideli” pana nu demult meseriasilor maghiari.

O echipa de la sud de Dunare lucreaza in Baile 1 Mai la constructia si amenajarea unui minicomplex SPA, iar stilul lor de munca l-a surprins in mod placut pe angajator.

Ar munci si duminica

Munca bulgarilor e impartita pe etape. In 1 Mai lucreaza acum sapte muncitori, care fac lucrarile de zidarie. Dupa ce termina, vine o alta echipa, cea de instalatori, care trece la stadiul urmator. Chiar daca sunt la peste 1.000 de kilometri, din orasul Burgas, nu se plang. Sunt activi si dornici sa termine lucrarea asa cum au promis: la calitate si repede.

Nu vorbesc, doar lucreaza

In mijlocul bulgarilor e agitatie. Desi e amiaza si soarele frige, isi vad de treaba fara nicio retinere. Nu vor sa dea interviuri. Zic ca ei n-au de ce vorbi, sunt platiti sa lucreze, nu se opresc pentru orice fleac. Muncesc chiar si peste 12 ore pe zi si fac pauza o singura ora, la pranz.

Nu au nevoie de supraveghetori si nu trebuie monitorizati pentru a avea siguranta ca lucreaza. “Sunt foarte punctuali. Pleaca pe santier si am certitudinea ca sunt acolo. Fac ceea ce trebuie sa faca, pentru ca, oferind mult, primesc mult”, explica Paul Daniel (foto), managerul filialei bucurestene a firmei bulgaresti, aflat intr-o scurta vizita pe santierul de la Baile 1 Mai. si nici cerintele bulgarilor nu sunt mari. “Vrem doar cazare, mancare, apa calda si liniste cand ne odihnim”, spune Kyosev.

Adriana Tic