Motive de bucurie pentru chiriasii din toata tara

Imobiliare

30.10.2009 - Cotidianul
Chiriile sunt in scadere in toate orasele importante ale tarii. Cel mai mult s-a ieftinit chiria la trei camere in Constanta, 9% intr-o luna.

Urmand trendul celor din Capitala, proprietarii de apartamente din tara lasa din pretul chiriei pentru a atrage chiriasii, in lipsa cumparatorilor. In judetul Cluj, luna octombrie a adus cea mai mare scadere a chiriilor medii, raportat la luna precedenta, pentru apartamentele de doua camere, informeaza magazinuldecase.ro. Astfel, pretul a scazut cu aproape 7% pentru acest tip de locuinte, de la 295 la 275 de euro. Scaderi au fost insa pe toate liniile. Chiriile medii ale garsonierelor au scazut aproape cu 4%, ajungand la o valoare de 213 euro in octombrie comparativ cu septembrie, cand aceasta era de 221 euro. Pentru apartamentele de trei camere, diminuarea a fost de aproximativ 5%, de la o valoare de 378 euro in septembrie ajungandu-se la o valoare de 360 de euro in octombrie.

In judetul Constanta, chiriile au inregistrat o scadere pentru garsoniere si imobilele de trei camere si o crestere in cazul locuintelor de doua camere.

Astfel, pretul a scazut cu 9% pentru imobilele de trei camere, de la 382 la 344 de euro. Chiriile medii ale garsonierelor au scazut aproape cu 3% in octombrie, ajungand la o valoare de 182 euro in octombrie, spre deosebire de septembrie, cand aceasta era de 188 euro. In schimb, chiria la apartamentele de doua camere a crescut cu 3% luna aceasta, comparativ cu septembrie, ajungand la 258 de euro.
In Brasov, chiriile medii au cunoscut scaderi in octombrie pe toate categoriile de imobile. Cea mai mare diminuare se inregistreaza la apartamentele cu trei camere, respectiv 8%. Chiriile medii ale garsonierelor s-au redus aproape cu 6%, ajungand la o valoare de 170 de euro in octombrie comparativ cu septembrie, cand aceasta era de 180 euro. Pentru apartamentele de doua camere, scaderea este de aproximativ 6%, de la o valoare de 255 euro in septembrie ajungandu-se la o valoare de 240 de euro in octombrie.
Judetul Timis este singurul unde chiria a crescut pe toate segmentele de apartamente, mai arata magazinuldecase.ro. Astfel, chiria medie a crescut cu aproape 6% pentru garsoniere, de la 162 la 171 de euro, in timp ce chiriasii la doua camere au platit cu 2% mai mult in octombrie, ajungandu-se la un pret de 297 euro pe luna. Pentru apartamentele de trei camere, majorarea a fost de aproximativ 4%, de la o valoare de 348 euro in septembrie ajungandu-se la o valoare de 361 de euro in octombrie.

Motive de bucurie au avut si chiriasii sibieni, care au platit mai putin cu 3% pentru apartamentele de doua camere, pretul de inchiriere fiind de 258 de euro. Chiriile medii ale apartamentelor de trei camere din Sibiu au scazut cu 5%, ajungand la o valoare de 300 euro in octombrie comparativ cu septembrie, cand aceasta era de 317 euro. In schimb, pentru garsoniere, valoarea medie a chiriilor a crescut in octombrie la 220 de euro, spre deosebire de 200 de euro cat a fost in septembrie.