Moldovenii salta salariile in constructii

Constructii

18.07.2008 - Curierul National
Moldovenii salta salariile in constructii
Muncitorii din Republica Moldova cer un salariu net de 700 de euro, cazare, hrana si transport periodic in tara
Importul de forta de munca nu reprezinta o solutie ieftina pentru rezolvarea crizei din constructii. Variantele vehiculate cu muncitori din China, Pakistan sau Republica Moldova pot crea tensiuni majore datorita cerintelor salariale in crestere. Din China pot fi "importate" echipe de catre 10 lucratori calificati, fiecare echipa avand un supraveghetor, cu conditia asigurarii unui salariu minim de 500 de euro, cazare, masa si achitarea biletelor de avion.

 Totodata, angajatorul roman se obliga sa suporte toate taxele necesare obtinerii permisului de munca. Deja au luat fiinta firme specializate de recrutare a fortei de munca in constructii, dar, din cauza pretentiilor in special salariale, afacerea stagneaza. Un alt bazin de unde pot fi adusi muncitori calificati este cel al Republicii Moldova. Aparent varianta ar fi rentabila, daca privim lucrurile prin prisma nivelului redus de salarizare din tara vecina.

"Criza social-economica prelungita si lipsa unor programe de stat privind ocuparea fortei de munca au accentuat tendintele migrationiste ale populatiei active economic. Conform unor date statistice si unor sondaje sociologice efectuate in Republica Moldova, fiecare al treilea cetatean moldovean apt de munca lucreaza peste hotare. Din acest total se estimeaza ca 90 la suta lucreaza fara contract individual de munca" - sustine intr-un studiu Dan Cristescu, presedintele Comitetului Paritar pentru Muncitori Migranti. Conform sursei mentionate, abia in luna martie 2008 salariul minim brut in ramura constructii din Republica Moldova a ajuns la 1600 de lei moldovenesti, aproximativ 100 de euro. "

In interviuri separate, facute de subsemnatul in santierele de constructii din Chisinau, muncitorii arata ca o plata buna pentru un necalificat este de circa 2000 de lei moldovenesti net, iar pentru muncitorul calificat, sumele considerate bune sunt intre 3500 si 5000 de lei moldovenesti. in discutiile purtate in cursul lunii aprilie 2008 cu conducerile executive din sindicate si patronate, dar si cu ministrul Constructiilor, s-a vehiculat un nivel al salariilor medii brute de pana la 9000 de lei moldovenesti (450 de euro) la muncitori calificati si cadre tehnice din zona Chisinau"- noteaza Dan Cristescu.

Toate aceste elemente ar constitui un avantaj si o optiune pentru angajatorii romani din constructii. Este o falsa impresie deoarece pretentiile salariale ale celor care ar dori sa vina sa munceasca in Romania sunt extrem de mari.
Acest lucru este dezvaluit de presedintele Comitetului Paritar pentru Muncitorii Migranti care sustine ca din investigatiile sale ar exista un procent insemnat de antreprenori mici si mijlocii de constructii, dispusi sa vina si sa lucreze in Romania, in subantrepriza, folosind echipe complexe de lucru, in conditiile in care pachetul salarial net pentru muncitorii calificati ar fi de circa 700 de euro pe luna la care sa se adauge conditii de cazare in containere cu aer ventilat, masa si transport periodic in Republica Moldova.

Nu cred ca multe companii romanesti vor dori si au capacitatea financiara pentru a importa muncitori de peste Prut. Cu siguranta, daca nivelul salarial ar creste la nivelul pretentiilor vor reveni in tara muncitorii romani care lucreaza in strainatate.

Pe langa nivelul de salarizare, o alta piedica in aducerea constructorilor din Moldova este cea a proastelor relatii diplomatice dintre Romania si tara vecina. "Datorita incordarii relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Moldova, nu exista incheiat, in prezent, un acord privitor la piata muncii, lucru care ingreuneaza angajarea unui contingent de muncitori moldoveni vorbitori de limba romana pe piata constructiilor. In aceste conditii, Romania se poate baza numai pe o parte din muncitorii dispusi sa migreze in Uniunea Europeana si care au cetatenie romana" - mai noteaza Dan Cristescu.

Conform evaluarilor facute de autorul studiului, cu toate ca din motive politice nu este mentionata cifra de cetateni moldoveni care au migrat in Romania si care muncesc si invata aici, se poate deduce ca in prezent sunt in tara aproximativ 600.000 de cetateni moldoveni.

Muncitorul roman este discriminat

Importul de forta de munca din China, Bangladesh, tari africane, sau din Republica Moldova la nivelul de salarizare mentionat, automat va conduce la aparitia de presiuni din partea muncitorilor romani care se vor simti discriminati.

Diferenta dintre salariul mediu brut din constructii de 1.355 de lei, potrivit INS, si echivalentul a 700 de euro net, atat cat se cere pentru un muncitor din Moldova, este evidenta. La aceasta suma, pentru muncitorul strain, angajatorul va trebui sa adauge costurile cu formalitatile legale, transport, cazare si hrana. Socotim ca aceasta suma globala ar fi tentanta pana si pentru un muncitor roman care lucreaza, in prezent, in Spania. Dar problema care se pune este daca angajatorul roman isi permite un astfel de nivel de salarizare fara afectarea profitabilitatii afacerilor.

O crestere brusca a salariilor se va repercuta direct asupra preturilor constructiilor si asa majorate de pretul materiilor prime.

in prezent, muncitorul roman din aceasta ramura este platit lunar in functie de calificare astfel: muncitori calificati pentru o singura meserie in constructii - 700-900 de lei; muncitori calificati in doua sau mai multe meserii in constructii - 800-1.200 lei; muncitori instalatori termice-sanitare-electrice-gaze -1.000-1.500 de lei; inginer constructor absolvent facultate, vechime 1 - 3 ani - 1,200-1,500; inginer constructor avand vechime intre 3-5 ani, sef de punct de lucru, aprovizionare -1.500-1.700 de lei. Sunt doar cateva date care demonstreaza ca importul de forta de munca prin impunerea prin lege a unui plafon minim echivalent cu nivelul salariului mediu al unui roman, dar si prin pretentiile financiare ale muncitorilor straini, minimum 700 de euro net, nu este unul rentabil, asa cum se credea initial.

Stefan Radeanu