Modificarea proiectului de casa dubleaza pretul constructiei

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

01.11.2007 - Cotidianul

Nerespectarea proiectului aprobat pentru construirea unei case poate aduce o sanctiune de pina la 7.500 de lei pe zi. Modificarile impun si o noua autorizatie.

O astfel de modificare va creste pretul viitoarei locuinte cu cel putin 10% si se poate ajunge pina la dublarea sumei programate pentru o astfel de investitie. „Orice modificare adusa unei constructii si care nu se regaseste intr-un plan al acesteia poate avea influente negative si poate deveni o problema in momentul in care proprietarul doreste sa vinda casa respectiva. Daca la apartamente situatia este mai simpla, pentru ca multi spun «asa l-am gasit acum multi ani cind l-am luat», in cazul caselor e mai dificil“, sustine arhitectul Cristian Cocioba, directorul executiv al BICAU.

Modificarile pot fi diverse, de la pozitionarea casei pe sit, compartimentari, eliminarea sau adaugarea unor pereti de rezistenta, marirea ferestrelor sau mutarea lor pina la schimbarea culorii fatadei. „Modificarile apar in general din cauza ca beneficiarul nu a inteles, nici din proiectul pe hirtie, nici din simulari 3D, care sint suprafetele si cum va arata de fapt lucrarea. Deseori, beneficiarii aproba de forma proiectul arhitectului, doar pentru a grabi lucrurile si a depune actele pentru obtinerea autorizatiei de constructie cit mai repede, astfel incit sa treaca la faza de constructie propriu-zisa“, spune arhitectul. El sustine ca de multe ori apare situatia in care modificarile se fac la mica intelegere cu constructorul, fara acordul arhitectului, fapt ce duce la compromiterea structurii de rezistenta a lucrarii.

 

Lidia Ionita