Mobexpert: Furnizorii de prefabricate tin preturile sus pe piata de mobila

Retail

14.05.2009 - Curierul National
Mobexpert: Furnizorii de prefabricate tin preturile sus pe piata de mobila

Materia prima s-a ieftinit in ultima perioada, la insistentele retailerilor din domeniu
Nivelul preturilor de pe piata de mobila este influentat in acest moment de companiile furnizoare de produse prefabricate, desi preturile la materia prima au scazut in ultima perioada, a afirmat presedintele grupului Mobexpert, liderul pietei de mobilier din Romania.

"In noile conditii economice, dorinta noastra este sa tinem preturile cat mai jos pentru a atrage clienti. Am incercat sa nu preluam tendinta celor care ne furnizeaza materie prima, cum s-a intamplat in cazul retailerilor de electrocasnice, care au crescut preturile odata cu furnizorii. Dar din moment ce producatori de prefabricate ne vand la un pret ridicat, nici noi (retaileri - n.r.) nu putem opera reduceri", a declarat, pentru Curierul National, Dan Sucu, presedintele Mobexpert.

Potrivit acestuia, pretul materiilor prime a scazut in aceasta perioada de criza, la insistentele retailerilor, dar intermediarii nu au lasat din pret.
"Desi pretul materiei prime a scazut, nu cu mult, dar a scazut, la insistenta noastra, a retailerilor, producatorii de prefabricate nu au facut la fel si au mentinut un nivel ridicat al produselor care le vand catre noi. Sunt firme care au preferat sa inchida capacitati de productie, decat sa scada nivelul tarifelor, pentru a mentine marjele de profit", a mai precizat Dan Sucu.

Pentru viitor, presedintele Mobexpert a precizat ca se vor opera modificari in ceea ce priveste preturile practicate de retaileri, doar daca cele practicate de furnizorii de materii prime vor creste.

Vanzarile Mobexpert au scazut cu 5% in T1
Estimarile Mobexpert pentru primul trimestru 2009 prevedeau o stagnare a vanzarilor, in conditiile mentinerii preturilor produselor in lei la nivelul anului 2008. Situatia din piata a condus, insa, la o scadere cu aproximativ 5% a vanzarilor in lei in primul trimestru din 2009, fata de perioada similara a anului trecut.

In euro, devalorizarea accentuata a monedei nationale a determinat scaderea vanzarilor cu peste 20%, se arata in raportul financiar pe primul trimestru al companiei.
"Majoritatea retailerilor non-food si-au conservat preturile in euro, marindu-le in lei cu echivalentul devalorizarii. Sesizand apetitul consumatorilor in aceasta perioada pentru ocazii, au operat apoi reduceri punctuale de 15-20%. La Mobexpert, am transformat intreaga colectie intr-o ocazie, asumandu-ne mentinerea preturilor in lei, acestea scazand astfel, in euro, cu peste 20% fata de vara anului trecut. Pentru a tine costurile sub control, am renegociat contractele cu toti furnizorii de materii prime si produse finite, inclusiv cu fabricile noastre, si ne-am asumat reducerea pana la atrofiere a marjelor de profit", a declarat, in comunicat, Dan Sucu.

Pentru al doilea trimestru al anului, estimarile Mobexpert prevad o scadere a vanzarilor de aproximativ 8-10%, luand in considerare faptul ca nu se anticipeaza, pe termen scurt, imbunatatiri ale climatului economic general sau scaderi ale costului creditarii care sa sustina redresarea consumului.

Producatorul de mobilier Samus Mex din Dej, parte a grupului Mobexpert, si-a diminuat pierderile in primul trimestru de peste doua ori, la 1,27 milioane de lei, fata de rezultatul negativ de 3 mil. lei avut in primele trei luni ale anului trecut. Veniturile totale ale Samus Mex au scazut in T1 cu 12,5%, la 6,96 mil. lei, de la 7,95 mil. de lei, iar cheltuielile s-au diminuat cu 25%, la 8,24 milioane de lei, de la 10,94 milioane de lei. Pentru acest an, Samus Mex estimeaza pierderi de 15.700 lei. Firma estimeaza venituri totale de 23,7 milioane de lei si cheltuieli de 23,715 milioane de lei.