Miza imobiliara a Zonei Metropolitane

Imobiliare

08.08.2008 - Adevarul
Miza imobiliara a Zonei Metropolitane
Preturile terenurilor din localitatile cuprinse in proiectul de extindere a Capitalei sunt cuprinse intre 1.000 de euro pe metru patrat, in nord, si 5 euro pe metru patrat, in sud

Transformarea statutului unei comune din judetul Ilfov intr-unul de zona a Capitalei ar putea duce la o explozie a preturilor terenurilor.

In timp ce specialistii in imobiliare spun ca realizarea proiectului Zona Metropolitana Bucuresti (ZMB) inseamna un miracol pentru Capitala si imprejurimi, urbanistii sunt sceptici.

„Principalul motiv pentru infiintarea Zonei Metropolitate Bucuresti este dorinta a cel putin 50% din locuitorii Capitalei de a locui intr-o casa sau vila si de a fi cat mai aproape de locul de munca, multe dintre complexurile industrial-logistice fiind obligate prin legislatie sa se mute mai departe de zonele rezidentiale din Bucuresti", a declarat Costin Lazar, directorul general al firmei de imobiliare Neoland.

Avantaj: eliminarea mafiei imobiliare

Consilierul imobiliar Arthur Silvestri vorbeste insa despre aparitia ZMB ca despre un moment de rascruce in eliminarea mafiei imobiliarelor care, spune el, s-a extins in Bucuresti in special dupa anul 2000. „Ne aflam intr-un moment in care trebuie sa luam o decizie foarte serioasa.

Marea mafie a lucrat in Bucuresti de opt ani incoace si asa se explica pretul absurd de 7.000 de euro pe metru patrat in Centru", a precizat Silvestri.

El a adaugat ca metropola trebuie extinsa sistematic, prin desprindere, fara sa stricam patrimoniul existent, asa cum s-a petrecut in interiorul Capitalei. Cel mai greu va fi, a mai spus consilierul imobiliar, cu eliminarea lacomiei de bani si a coruptiei institutionalizate.