MITLIV: Creditul furnizor - peste 50% din fondul de rulaj al firmelor de constructii

ANALIZE / COMENTARII

  Piata autohtona a materialelor de constructii va inregistra o valoare de 4 miliarde euro pana la sfarsitul acestui an, conform estimarilor Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania. In contextul scaderii semnificative a sectorului constructiilor, producatorii si distribuitorii de materiale, echipamente si utilaje destinate acestei piete s-au confruntat cu diminuari drastice ale vanzarilor. De asemenea, printre problemele semnalate de reprezentantii din domeniu se afla dificultatea in recuperarea creantelor, concurenta neloiala si cresterea interesului utilizatorilor pentru produse mai ieftine, de calitate medie.

Liviu Cioana, administrator - Mitliv Exim Craiova: "Pana in prezent am reusit sa ne achitam la termen obligatiile. Nu am avut probleme cu lichiditatile si estimam ca nu ne vom confrunta cu dificultati nici in intervalul urmator. In ceea ce priveste creantele pe care le avem de recuperat de la clienti, «socul» cel mai mare l-am resimtit in ultimul trimestru al anului trecut. Avem un departament specializat in riscuri financiare si situatia fiecarui client este analizata amanuntit din punct de vedere al solvabilitatii. Numai dupa aceasta cercetare se decide daca se acorda sau nu credit comercial si se stabileste limita maxima de credit pe care o acordam. Cu toate acestea, intampinam cateva probleme in recuperarea creantelor, dar nu sunt semnificative. Un subiect de interes in contextul actual este reprezentat de procedurile de executare a ordinelor de plata si a biletelor la ordin.

Practic, beneficiaza de credit comercial pe baza acestor instrumente de plata numai clientii care au un procent de solvabilitate patrimoniala bun. Mai mult, aceste instrumente bancare, prin refuzul lor la plata (pe motiv de lipsa de numerar disponibil in cont), devin titluri executorii. Daca, pana in primul trimestru al anului 2009 acestea puteau fi executate printr-o simpla cerere catre executorul judecatoresc, acum este nevoie de investire si incuviintare, proceduri care pot dura intre 60 de zile si 120 de zile, in functie de institutia la care este arondat debitorul, timp in care firmele rau-intentionate isi pot instraina patrimoniul. Intervalul de timp pana la executare, asociat cu Legea Insolventei, (care mai prevede ca daca cererea de insolventa vine din partea debitorului, instanta este obligata sa o solutioneze in termen de cinci zile) genereaza o lipsa de credibilitate intre parteneri, care poate sa dauneze practicii creditului comercial. Incet, aceasta modalitate de plata risca sa dispara si - se vorbeste (din ce in ce mai des) despre plata in avans, care are multiple dezavantaje, avand in vedere faptul ca firmele isi acopera necesarul de finantare din surse proprii, credite bancare si credit furnizor. Disparitia celei de-a treia componente poate avea ca efect general adancirea crizei la nivelul firmelor mici si mijlocii, deoarece creditul furnizor reprezinta, pentru multe dintre acestea, 50%-60% din necesarul fondului de rulaj."