Ministrul Dezvoltarii nu cumpara locuinte de la dezvoltatori deoarece sunt prea scumpe

Imobiliare

23.07.2009 - Curierul National
Ministrul Dezvoltarii nu cumpara locuinte de la dezvoltatori deoarece sunt prea scumpe

Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii, a declarat, ieri, ca ministerul pe care il conduce nu va achizitiona, pe perioada mandatului sau, locuinte de la dezvoltatori, unul dintre motive fiind pretul ridicat al acestora.
"Cat voi fi ministru nu voi cumpara locuinte de la dezvoltatori, din foarte multe motive. Dupa ce criterii cumperi si de la cine?", a spus Blaga, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.
El a adaugat ca locuintele ar fi "relativ scumpe". "Aici platesti si terenul, si bransamentele, tot", a afirmat Blaga.

Ministerul a alocat in acest an aproape 170 mil. euro pentru constructia de locuinte prin ANL
Seful departamentului de infrastructura din PSD, senatorul Sorin Bota, declara in 14 iulie ca partidul cauta solutii pentru relansarea sectorului constructiilor, prin care ANL sa preia o parte din proiectele imobiliare aflate in acest moment in colaps.
Ministrul a adaugat ca ANL este un program social, pretul de vanzare fiind de circa 40.000 de euro pe locuinta standard.
"Pretul il stabilesc evaluatorii autorizati contactati de autoritatile publice locale. (...) Nu dorim niciun profit. ANL nu este societate comerciala care sa-si propuna profituri", a mai spus ministrul.
El a afirmat ca ministerul a alocat in acest an aproape 170 milioane de euro pentru constructia de locuinte prin ANL, pentru chiriasii evacuati si locuinte sociale.
Blaga a mentionat ca, pana la 3 iulie, ministerul a construit 1.369 de locuinte, din care ANL - aproape 1.100, restul reprezentand apartamente pentru chiriasii evacuati si unitati locative sociale.
El a reiterat ca ministerul va construi 6.000 de locuinte in acest an, din care peste 3.200 prin ANL si inca 10.000 de unitati anul viitor. "In acest moment lucram la aproximativ 20.000 de locuinte ANL", a spus Blaga. Ministrul a adaugat ca vor fi organizate licitatii pentru inca 9.000 de unitati pana la sfarsitul anului.

Blaga vrea sa finalizeze contractarile prin POR pana in 2011
In cadrul aceleiasi conferinte, Vasile Blaga a anuntat ca vrea sa finalizeze semnarea contractelor de finantare prin Programul Operational Regional (POR) la 31 decembrie 2011, cu doi ani mai devreme decat termenul limita, urmarind astfel, potrivit ministrului de resort, evitarea unor probleme in aplicarea proiectelor. In ciuda faptului ca termenul limita pentru semnarea contractelor este pana in 2013, Blaga vrea sa finalizeze aceste proceduri pana in 2011. "Chiar daca termenul limita de semnare a contractelor de finantare este 31 decembrie 2013, intentionam sa finalizam contractarile la 31 decembrie 2011, pentru ca pot sa apara destule probleme in implementarea proiectelor", a declarat Blaga, ieri, intr-o conferinta de presa.

2 contracte de peste 30 de mil. euro -  pentru infrastructura
Ministrul a semnat, ieri, doua contracte, in valoare de 1,94 milioane euro, pentru modernizarea sistemului rutier pe DJ 100, tronson 4, Afumati - Ganeasa, si un al doilea proiect in valoare de 29,6 milioane euro, pentru modernizarea Bulevardului Dorobantilor din Braila.
El a afirmat ca prin semnarea acestor doua contracte s-a depasit nivelul de un miliard de euro, fonduri contractate prin Programul Operational Regional, la un curs de 4,2 lei/euro. "Dupa 1 ianuarie, am reusit o medie de contractare de 25 milioane euro pe saptamana", a spus Blaga.

Pana la sfarsitul anului Blaga va semna contracte de inca un miliard de euro
El a reiterat ca intentioneaza semnarea de contracte de inca un miliard de euro pana la finele anului.
Blaga a spus ca valoarea platilor este pana in prezent de 71 milioane euro, dar ca spera ca in a doua parte a anului sa fie realizate "plati importante".
Ministrul a adaugat ca in cadrul programului nu exista licitatii care sa nu fie contestate, ceea ce ingreuneaza inceperea proiectelor.

Bugetul total al POR, de circa 4,4 miliarde euro pentru perioada 2007-2013
Prin POR, Uniunea Europeana sprijinina, in perioada 2007-2013, dezvoltarea urbana, reabilitarea drumurilor judetene si a strazilor, modernizarea infrastructurii serviciilor sociale, de sanatate, pentru situatii de urgenta si a celei educationale, dezvoltarea mediului de afaceri regional si local, valorificarea patrimoniului cultural si promovarea potentialului turistic al Romaniei.
Bugetul total al POR este de circa 4,4 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. Finantarea programului este realizata in proportie de 84% din fonduri UE si restul din fonduri nationale.