Ministerul Dezvoltarii viseaza 400 de blocuri reabilitate termic

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Constructii

14.01.2008 - Curierul National
Ministerul Dezvoltarii viseaza 400 de blocuri reabilitate termic

MDLPL: "Ne propunem finalizarea lucrarilor demarate in anii anteriori"

Doar constructiile din anii 1950-1990 beneficiaza de program

Faptul ca majoritatea cladirilor, atat din Bucuresti cat si din tara, se afa intr-o stare avansata de degradare nu este un secret pentru nimeni. Solutii pentru aceasta problema s-au gasit, dar se pare ca au ramas doar in faza de proiect, pentru ca imbunatatirile au intarziat sa apara.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca au in vedere acest aspect si ca situatia se va imbunatati. Astfel acestia au anuntat ca, in acest an, vor investi 27 de milioane de lei pentru programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, a fatadelor teraselor si a tamplariei exterioare.

Potrivit bugetului pentru anul in curs, programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, in cadrul caruia sunt reabilitate blocuri construite in perioada 1950 -1990, indiferent de sistemul de incalzire va beneficia de fonduri in valoare de 25 milioane de lei.

2 mil. lei - expertiza energetica pentru cca. 150 de blocuri

"Din fondurile alocate ne propunem continuarea actiunilor demarate in anii anteriori, realizarea executiei lucrarilor de reabilitare termica la circa 400 blocuri, finalizarea proiectelor tehnice si includerea in program a noi blocuri pentru care se va realiza expertiza energetica, in limita bugetului alocat programului in anul 2008", au declarat reprezentantii MDLPL. Un alt program care va demara in cursul acestui an vizeaza strict reabilitarea termica a anvelopei cladirilor, mai exact a fatadelor teraselor si a tamplariei exterioare a cladirilor construite in perioada 1950-1990 si racordate la sistemul centralizat de incalzire. Pentru acest proiect ministerul va aloca un font in valoare de 2 milioane de lei. "Ne propunem ca din fondurile alocate sa realizam expertiza energetica la circa 150 de blocuri, racordate la sistemul centralizat de distributie a energiei termice", au adaugat specialistii MDLPL.

Potrivit reprezentantilor ministerului in urma cu trei ani s-a realizat auditul energetic si proiectele tehnice pentru 23 cladiri, iar in 2006 a fost realizata executia lucrarilor de reabilitare a unor cladiri. Din spusele acestora, cladirile care au beneficiat de astfelt de lucrari de reabilitare au fost impartite astfel: doua blocuri in Topoloveni, trei in Moldova Noua si cate un bloc in Medgidia, Ploiesti si Buzau. Numarul cladirilor reabilitate este absolut ridicol daca luam in considerare faptul ca in aceeasi perioada pentru 614 imobile a fost realizata atat expertiza cat si auditul energetic.

In 2007 au fost doar 18...

Anul trecut ne-am confruntat cu o situatie similara, astfel ca autoritatile au realizat studiul de fezabilitate, proiectului tehnic si detaliile de executie pentru cladirile la care in anul 2006 s-a elaborat expertiza si auditul energetic, expertiza tehnica si auditul energetic la un total de 52 de cladiri din Bucuresti.

Potrivit datelor furnizate de catre MDLPL, cladirile din mai multe localitati pentru care s-au demarat lucrari de reabilitare au fost impartite astfel: 2 cladiri in Piatra Neamt, o singura cladire in Targoviste, 2 blocuri in Targul Mures, 2 in Miercurea Ciuc, un bloc in sectorul 6 si unul in sectorul 2 din Bucuresti si 3 blocuri la Sfantul Gheorghe.

"Pana la sfarsitul lunii decembrie 2007, s-a finalizat reabilitarea termica la doua blocuri din Municipiul Piatra Neamt, unul situat in Municipiul Miercurea Ciuc, un bloc din Municipiul Targoviste, un bloc din Municipiul Targu Mures si un bloc din Sectorul 6 - Bucuresti", mai sustin reprezentantii MDLPL.

Astfel numarul total de cladiri reabilitate anul trecut la nivel de tara este de 18. Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte este un program multianual si are mai multe etape de interventie care se finalizeaza cu obtinerea autorizatiei de construire si executarea si receptia lucrarilor de reabilitare termica.

Alexandra Buretea