Migratia constructorilor poate fi temperata cu salarii de 600-800 de euro

TENDINTE , Constructii

20.03.2008 - Bursa
Migratia constructorilor poate fi temperata cu salarii de 600-800 de euro

Romanii din strainatate se intorc daca au salarii si conditii de munca precum in tarile adoptive

Mai putem importa un numar semnificativ de muncitori din zonele sarace ale Turciei si din India. In conditiile de mare competitivitate din sectorul european al constructiilor, antreprenorii romani si firmele din sectoarele adiacente se gasesc sub multe presiuni. Potrivit unui studiu elaborat de Comitetul Paritar pentru Muncitori Migranti in Constructii (CPMMC), este vorba despre afluxul mare de finantari de lucrari din fonduri europene, interne si internationale, pentru cel putin urmatorii zece ani. Astfel, se prefigureaza o cantitate mare de lucrari pe care le pot castiga antreprenorii romani. Dar lipsa acuta a fortei de munca face ca probabilitatea de a executa aceste lucrari la termenele si calitatea ceruta sa fie scazuta.

Dan Cristescu, presedintele CPMMC, arata ca in conditiile in care piata muncii din constructii pierde in continuare forta de munca, sunt recomandabile masuri precum cresterea nivelului salariului mediu net la 600 - 800 euro, oferirea de pachete complementare salariului precum transport gratuit la domiciliu sau cazare in containere cu aer conditionat, masa gratuita sau tichete de masa, concedii platite de refacere a capacitatii de lucru, etc.

La acestea se adauga mijlocirea de credite ipotecare de catre antreprenor, prin tratative purtate de acesta cu bancile, asezarea campusurilor muncitoresti langa un mediu social prietenos, exercitarea de presiuni directe ori prin intermediul organizatiilor patronale pentru cresterea rapida a calitatii asigurarilor sociale de stat. Acest lucru trebuie facut in paralel cu dezvoltarea unui Sistem de Autoreglementari Sectoriale in Constructii, administrat bipartit patronate-sindicate. Piata muncii mai are nevoie de exercitarea de presiuni asupra Guvernului si autoritatilor locale pentru a dezvolta capacitatea pietei muncii din tara, in vederea asigurarii de locuri de munca pentru membrii familiilor lucratorilor din constructii.

(...) 

Slariile primite de constructorii romani care lucreaza in strainatate

- Italia: minimul net este de 800 euro/luna, iar mediul net este de 1.300 euro/luna

- Spania: minimul net este de circa 600 euro/luna, iar mediul net este de circa 1.000 euro/luna

- Ungaria: minimul net este de circa 400 euro/luna, iar mediul net ajunge la 800 euro/luna

- Belgia: minimul net este de circa 900-1.000 euro/luna, iar mediul net ajunge la 1.500 euro/luna

- Cehia: salariul mediu net in constructii este de 800 euro/luna

- Franta: salariul mediu net in constructii este de 1.500 euro/luna

- Germania: salariul minim orar este de 19 euro

- Grecia: salariul minim net lunar este de 500-600 euro

- Anglia si Irlanda: plata minima de 4,45 lire sterline/ora pentru muncitorii cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani inclusiv; 5,35lire sterline/ora pentru muncitori cu varsta de peste 22 de ani.

Alina Toma Vereha