Mic ghid de negociere la cumpararea unui apartament

Imobiliare

24.06.2009 - Gandul
Mic ghid de negociere la cumpararea unui apartament

Diferenta de pret dintre un apartament din ’77 si unul din ’84 este de pana la 15.000 de euro

Locuri de parcare putine, acces dificil la mijloace de transport, mizerie in casa scarii, igrasie pe pereti - dezavantaje majore pentru vanzatori

Cand vrei sa-ti cumperi un apartament, pri­mul lucru pe care trebuie sa-l ai in vizor este amplasamentul, iar o mica documentare referitoare la preturile practicate pentru zona avuta in vedere nu strica.

Preturile apartamentelor din zonele centrale sunt mai mari fata de cele din zonele semicentrale sau aflate la marginea Bucurestiului, diferenta fiind de pana la 50% in unele cazuri. Astfel, pentru un apartament cu doua camere din zona Calarasilor, proprietarul cere in jur de 105.000 de euro, iar pentru cele situate in Drumul Taberei, ofertele abunda cu preturi medii de 54.000 de euro.

Avantajul locuintelor din zonele centrale si semicentrale este proximitatea de mijloace de transport in comun, institutii, scoli, gradinite. In cazul apartamentelor situate la marginea orasului, accesul la aceste utilitati este mai dificil.

Putine locuri de parcare, igrasie si galagie, un minus de 3.000 de euro

Se poate intampla ca apartamentul sa corespunda cu preferintele cumparatorului, dar zona in care se afla sa nu ofere multe facilitati. „Locuinta poate fi foarte buna, dar imprejurimile sa nu ofere locuri de parcare suficiente. Cei care sunt presati sa vanda mai scad din pret”, ne-a declarat Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.

Alte aspecte, care pot duce la o reducere din pretul cerut de proprietar, sunt cele legate de starea peretilor, spre exemplu daca exista igrasie, daca apartamentul este stradal si toata ziua se aud zgomotele masinilor si daca este orientat spre nord (neluminos), ceea ce poate duce la o reducere din pretul cerut de 2.000 – 3.000 de euro, mai spune Crivii. „Am avut in oferta un apartament intr-un bloc construit in 1991 si ne era rusine sa mergem la vizionari pentru ca in casa scarilor era mizerie si un miros infect”, ne-a declarat Gabriela Mihalcea, agent imobiliar.

Apartamentele mai vechi de 1977 se vand mai greu, dar mai ieftin

Un alt element care trebuie luat in considerare este si data constructiei blocului. Agentii imobiliari spun ca, dupa cutremurul din luna aprilie a acestui an, locuintele construite inainte de anul 1977 se vand din ce in ce mai greu.

„Diferenta la pret dintre un apartament situat intr-un bloc construit in 1977 si unul situat intr-un bloc din 1984  este de 15.000 de euro”, ne-a spus Gabriela Mihalcea, agent imobiliar.

Investitiile proprietarului umfla pretul

Proprietarii care au investit in dotarea apartamentului aer conditionat, termopane, usi metalice, parchet nou sau gresie cer de obicei mai mult, chiar daca de multe ori acestea nu corespund cu preferintele clientilor.
„Sunt cazuri in care cumparatorilor nu le place faianta, pusa cu sase ani in urma de proprietar, iar clientul vrea sa o dea jos sa-si puna alta, iar proprietarul sa-si recupereze banii investiti. Se negociaza si se ajunge la o reducere de 2.000 de euro. Dar in general, clientii cauta apartamente cat mai putin imbunatatite, pentru a le amenaja dupa bunul plac”, ne-a mai declarat Mihalcea.

In cazul apartamentelor care urmeaza sa fie construite, unii dezvoltatori ofera clientilor posibilitatea de a alege inca din faza de proiect tipul de finisaje.