Mesterul, mai ieftin cu 30% decat firma de constructii

Constructii

25.04.2009 - Cotidianul
Mesterul, mai ieftin cu 30% decat firma de constructii

O casa construita in regie proprie este mai ieftina. Firma construieste casa pentru 130 de euro metrul patrat, iar meseriasul pentru 100 de euro.
 
Cei care decid sa apeleze mesterii particulari vor plati mai putin pentru manopera, dar risca sa plateasca la final mai mult, deoarece meseriasii nu ofera garantie in cazul in care lucrarea trebuie refacuta din vina acestora. Potrivit celor implicati in piata constructiilor, manopera pentru o casa construita in mod traditional, din caramida si beton, reprezinta aproximativ 30% din costurile totale ale constructiei. “In prezent, metrul patrat construit al unei case din caramida si beton costa aproximativ 450 de euro, cu tot cu manopera. Aceasta este de aproximativ 130 de euro pentru fiecare metru patrat, inclusiv finisaje. Finisajele vor fi unele de calitate medie”, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei de constructii Policons Group SRL.

Pentru o casa de aproximativ 100 de metri patrati construiti proprietarul va face o economie de aproximativ 3.000 de euro daca apeleaza la particulari in detrimentul unei firme de constructii.
 
“In cel mai fericit caz o echipa particulara percepe un pret de 100 de euro pe metrul patrat construit de casa. Cel mai mare dezavantaj este acela ca particularul nu ofera nici un fel de garantie pentru constructia respectiva”, a precizat Ciprian Ana. Si lucrul in regie proprie, si incheierea unui contract cu o firma prezinta avantaje si dezavantaje. “Varianta ridicarii unei constructii in regie proprie, cu o echipa de mesteri, este aleasa de catre cei care doresc sa construiasca mai ieftin. Aceasta varianta este rentabila din punct de vedere financiar datorita diferentei de pret rezultate, in principal, din valoarea TVA, a cotei de aprovizionare, a CAS-ului, a cheltuielilor indirecte a firmei de constructii si altele”, spun cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

Pretul mai mic este singurul avantaj al constructiei cu o echipa particulara de constructori. Dezavantajele apelarii la varianta meseriasilor sunt mult mai multe. “Vorbim in primul rand despre lipsa contractelor legale de munca incheiate intre investitor si constructor, din care decurge lipsa garantiilor asupra lucrarii executate in aceste conditii, deoarece in contract se stabileste nivelul de calitate dorit. Intrucat lucrarea se executa cu forta de munca “la negru”, acesti lucratori nefiind responsabilizati pe cai legale, nu exista o garantie a calitatii lucrarilor, a termenelor de executie si a finalizarii lor”, mai spun cei de la ISC.

Un alt dezavantaj al constructiei in regie proprie este acela ca proprietarul va trebui sa stea mai mult la locul constructiei. “Constructia in regie proprie presupune o mai mare implicare in edificarea constructiei din partea proprietarului pentru supravegherea lucrarilor, pentru evitarea risipei materialelor sau in vederea prevenirii unei durate de executie mai mare, datorata nesincronizarilor, a slabei calificari a fortei de munca”, mai spun cei de la ISC. Costurile constructiei cu meseriasii pot creste daca acestia parasesc lucrarea sau o gresesc. “Continuarea lucrarilor cu o noua echipa poate aduce costuri suplimentare de manopera si exista posibilitatea ca echipa nou-venita sa dea vina pe cei care au lucrat anterior pentru deficientele aparute”, concluzioneaza cei de la ISC.

CASET~
Avantajul pretului mai mare

In prima faza, cei care apeleaza la firme au impresia ca s-au pacalit platind un pret mai mare pentru manopera. “Pretul mai ridicat al constructiei in antrepriza este principalul dezavantaj, dar pe termen lung acesta poate fi amortizat prin costurile mai mici rezultate din intretinerea imobilului, cum ar fi lucrari de intretinere si reparatii curente si lucrari de reparatii capitale, dar si prin gradul sporit de siguranta al constructiei, care presupune mai putine refaceri de lucrari”, spun specialistii ISC.