Marele succes al Targului Imobiliar: o garsoniera vanduta la licitatie

Imobiliare

28.09.2009 - Gandul
Marele succes al Targului Imobiliar: o garsoniera vanduta la licitatie

Unica locuinta vanduta prin licitatie de tip olandez a fost o garsoniera din Prelungirea Ghencea, Bucuresti, licitatia plecand de la 33.000 de euro si oprindu-se la 31.200 euro

"Parca niciodata nu s-a strans atat de multa lume. O sa fie aglomeratie mare la licitatie", spunea unul dintre organizatorii Targului Imobiliar National, gazduit pana ieri intr-un cort din Piata Constitutiei din Bucuresti.
Intr-adevar, licitatia de tip olandez pentru cele sapte apartamente scoase la vanzare a atras multi curiosi. O premiera in Romania, acest tip de licitatie se desfasoara in mod opus fata de una obisnuita.

Vanzatorul ofera un pret de pornire, iar in cazul in care acesta nu este acceptat de nici unul dintre potentialii cumparatori, pretul este scazut cu o suma fixa, pana cand cineva este dispus sa liciteze. La Targul Imobiliar National, cea mai ieftina oferta a fost o garsoniera din Prelungirea Ghencea, Bucuresti cu pretul de pornire de 33.000 de euro. Cea mai scumpa, un apartament de trei camere de 94.000 de euro, din Doamna Ghica Residence, Bucuresti. Sumele de descrestere s-au situat intre 600 si 1500 de euro, fiind admisi doar cinci pasi. In cazul in care dupa cinci scaderi de pret nu se adjudeca apartamentul, licitatia se oprea.

"Mai scadeti, mai scadeti"

Actorul Emil Mitrache (interpretul personajului Americanu' din serialul TV "La Bloc" ), care a fost gazda evenimentului, a inceput licitatia cu o garsoniera din complexul Obor Towers, aceasta avand pretul de pornire de 66.676 de euro, plus TVA de 5%. Urmand cei cinci pasi de descrestere admisi, de 1.000 de euro fiecare in cazul acesta, garsoniera a ramas totusi neadjudecata.

"Mai scadeti, mai scadeti", strigau oamenii adunati, chiar si cand pretul ajunsese la 61.676 de euro. Cum nimeni nu s-a aratat dispus sa ofere acesti bani, licitatia a continuat cu cea mai ieftina oferta. Garsoniera de 32 de metri patrati din Prelungirea Ghencea a inceput cu pretul de strigare de 33.000 de euro, rata de descrestere fiind, in cazul acesta, de 600 de euro.

Prima si singura oferta a venit atunci cand pretul a ajuns la 31.200 de euro.

Garsoniera pentru copii

Garsoniera a fost cumparata de Livia Mosoiu, o tanara care a fost invitata imediat sa faca actele necesare in prezenta unui notar adus special pentru acest eveniment. "Nu este prima casa pe care o cumparam, dar am vrut sa profit de ocazie. Pusesem deja ochii pe ea, inca de cand vazusem oferta de la standul dezvoltatorului. Nu o sa locuim in ea, am cumparat-o pentru copil, sa stea in ea atunci cand va creste", a declarat femeia. Singura oferta care a mai prezentat un interes din licitatiile care au urmat a fost aceea pentru o garsoniera din complexul City Lights Pipera, cu pret de pornire de 77.183 euro. Desi un cuplu se aratase interesat de oferta, chiar si dupa cele cinci descresteri de pret, cei doi continuau sa strige ca doresc ca pretul sa scada. Licitatia a mai inclus si scoaterea la vanzare a doua garsoniere din statiunile Costinesti si Sinaia. Desi la aceasta din urma rata de descrestere a fost de cate 1.500 de euro pe strigare, pretul initial de 73.000 de euro i-a descurajat pe eventualii cumparatori. O noua licitatie de tip olandez se va desfasura la viitoarea editia a Targului Imobiliar National, organizat la sfarsitul celei de-a doua saptamani din luna octombrie.