Mansardele au invadat piata imobiliara

TENDINTE , Constructii

28.10.2007 - Evenimentul Zilei

publicat pe 24.08.2007

 

In ultimii patru ani, peste 300 de locuinte au rasarit pe acoperisul blocurilor din oras.

 

 

Mansardele construite pe blocurile valcene au inceput sa fie din ce in ce mai cautate, peste 300 de astfel de locuinte fiind ridicate in ultimii patru ani.

De altfel, pana in 2003, apartamentele mansardate nu aparusera inca pe piata imobiliara valceana. Mansardele pot avea de la una la patru camere, iar preturile variaza intre 16.000 si 100.000 de euro, in functie de suprafata.  

Cel care a lansat moda apartamentelor mansardate la Ramnicu-Valcea se numeste Ovidiu Matasaru si este inginer de profesie constructor.

„Ideea mi-a venit atunci cand am auzit ca locatarii de la ultimele etaje se plangeau ca li se infiltreaza apa prin plafon. La primarie erau depuse reclamatii de la 80 de blocuri care aveau astfel de probleme”, spune constructorul. 

Din lemn, acoperite cu tabla

Primele astfel de apartamente au fost construite din lemn, iar acoperisul era realizat din tabla. Treptat, dupa ce a crescut numarul cererilor, constructorii au inceput sa realizeze mansarde din caramida, cu invelitoare de tigla si chiar cu scari interioare ori terase.

Pentru ca un bloc sa fie mansardat trebuie respectate anumite reguli, motiv pentru care intre constructor si asociatia de proprietari se incheie un act notarial prin care se stabilesc clar obligatiile partilor. Lucrarile de mansardare dureaza, in medie, un an.

„Asociatia imi pune la dispozitie cu titlul gratuit terasa blocului, iar, in functie de nevoile asociatiei, noi ne obligam sa realizam si alte lucrari de amenajare a imobilului respectiv”, explica procedeul Ovidiu Matasaru.

De altfel, chiar daca au primit acordul asociatiei de proprietari, constructorii nu demareaza lucrarile daca nu au contracte incheiate cu viitorii proprietari. „Sunt investitii mari si nu poti sa incepi o lucrare fara sa ai certitudinea ca-ti vei recupera banii”,  sustine unul dintre constructorii valceni.

Costul unui apartament la mansarda este stabilit, de cele mai multe ori, de cerintele proprietarului.  „Un apartament cu gresie, faianta, parchet costa mai mult decat unul care nu are absolut nimic in el”, explica inginerul Ovidiu Matasaru.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

Nicoleta Ene