Mansarda construita pe bloc este mai ieftina decat apartamentul vechi

TENDINTE , Constructii

28.10.2007 - Gardianul

publicat pe 28.07.2007

 

 

Locatarii din blocurile marilor orase ale tarii sunt asaltati de „fluturasi“ de promovare din partea firmelor de constructii. Acestea incearca sa ii convinga sa cedeze companiei terasa veche si nefolositoare a blocului, in schimbul unor facilitati ce vizeaza intretinerea blocului.

Constructorii se ofera sa izoleze termic peretii imobilului si sa puna termopane la tot blocul, fara a percepe nici o taxa. Daca stiu sa negocieze, proprietarii se pot alege cu reabilitarea gratuita a acoperisului si cu casa scarii proaspat zugravita. Pentru a putea incepe constructia noilor apartamente, unii investitorii reamenajeaza chiar si casa liftului, pun usi termopan la intrarea in bloc sau asigura o curatenie generala in spatiul comun. Afacerea este una profitabila, avand in vedere criza de locuinte din Romania, spun constructorii. Pe un bloc se pot construi minimum patru apartamente, in functie de structura acestuia. Daca se incheie acordul intre parti, firma are drept total asupra locuintelor noi, putand sa vanda sau sa inchirieze oricarui cumparator. Pentru amenajarea unei mansarde, constructorii investesc cu 30-40% mai putin decat pentru ridicarea unui etaj obisnuit, explica ei. Asta pentru ca proiectul nu mai necesita costuri suplimentare pentru drumuri, retea electrica, canalizare sau retea de gaz. Desi apartamentele de la mansarda sunt realizate din materiale mult mai bune calitativ si in plus sunt si noi, in mod paradoxal, sunt mai ieftine decat cele vechi. „Daca un apartament nou poate ajunge, pe piata bucuresteana, la un pret mediu de 1.200 de euro/mp, apartamentele vechi se vand chiar si cu 1.500 de euro/mp, din cauza cererii crescute de pe piata“, ne-a explicat un dezvoltator imobiliar din Capitala.

La preturi „rezonabile“ se vand si apartamentele de la mansarda. Pentu o locuinta dotata cu gresie, faianta, centrala proprie si geamuri termopan, cumparatorii trebuie sa plateasca in jur de 1.300 euro/mp, in Bucuresti. Pentru a putea valorifica acoperisul tip terasa, transformandu-l in spatiu locuibil, firma trebuie sa ii convinga pe membrii Asociatiei de Proprietari sa semneze la notar ca cedeaza terasa. Constructorul trebuie sa prezinte locatarilor un raport de expertiza tehnica de rezistenta si sa-si procure toate avizele si acordurile autoritatilor.

Sibienii au cele mai multe mansarde

Aproape toate blocurile din capitala culturala Sibiu sunt mansardate. Antreprenorii au profitat la maximum de acoperisurile tip terasa si au mansardat peste 80% din blocuri. Si in Galati si Brasov constructorii „se bat“ pentru acoperisurile blocurilor.

Mansardele au, in general, structura din lemn si beton, astfel incat acestea sa nu afecteze in nici un fel structura de rezistenta a imobilului. Daca în timpul lucrarilor apartamentele de la ultimul etaj sunt afectate de constructii, firmele constructoare sunt obligate sa faca reparatiile de rigoare daca inca de la început exista o întelegere între Asociatia de Proprietari si constructor.