Manopera pentru casa in 2009: minim 550 de euro lunar

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

15.01.2008 - Cotidianul
Manopera pentru casa in 2009: minim 550 de euro lunar

Piata constructiilor din Romania se va confrunta in acest an cu un deficit de 120.000 de muncitori. Costurile pentru forta de munca vor creste.

Salariile celor care muncesc in constructii au crescut anul trecut, fata de 2006, cu 35%. „Acum, salariul minim in domeniul constructiilor este de 570 de lei. La finalul lui 2008 este preconizat ca salariul minim al celor din constructii sa fie de 700 de lei“, ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Acesta adauga ca, pentru a atrage muncitorii constructori care au plecat in strainatate, autoritatile vor ca salariul minim la nivelul anului 2009 sa fie de 550-600 de euro. Pe de alta parte, criza de forta de munca a facut ca pe piata constructiilor din Romania sa se apeleze din ce in ce mai des la muncitori din tari est-europene sau din Asia.

In doar citeva luni, numarul muncitorilor din domeniul constructiilor a crescut cu 60.000. La inceputul anului trecut, numarul lor era de 320.000. „In ultimul trimestru al lui 2007, numarul acestora a ajuns la 380.000 de persoane. Chiar daca anul trecut salariile au crescut in domeniul constructiilor, muncitorii care lucreaza in strainatate nu s-au inghesuit sa se intoarca acasa. Cei 60.000 de muncitori care au fost inregistrati pina la finele anului trecut sint veniti fie din alte domenii, atrasi de salariile mai mari, fie au muncit la negru; abia atunci au inceput sa munceasca la vedere, cu acte“, declara Plosceanu.

Pe santierele din tara, la moda este diversitatea. Anul trecut au aparut pe santierele romanesti muncitori din Bulgaria si Ungaria. Pentru suplimentarea numarului de muncitori, in acest an este posibil ca forta de munca sa fie atrasa din China, India si din Macedonia, intucit exista si cerere, si oferta. Lipsa fortei de munca va face in acest an ca pretul manoperei sa creasca in continuare. „Nu se va mai putea vorbi de manopera platita cu mai putin de 3 euro pe ora in 2008“, a mai spus Laurentiu Plosceanu. Acesta se asteapta ca si preturile materialelor de constructii sa creasca in acest an. „Materialele de constructii care necesita prelucrare se vor scumpi, intrucit a crescut si pretul barilului de petrol“, a mai precizat presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

Analistii imobiliari apreciaza ca scumpirea terenurilor si cea a fortei de munca sint printre motivele care vor genera si in 2008 cresteri de preturi pentru locuintele noi. De altfel, unii analisti estimeaza ca doar pe segmentul cladirilor rezidentiale se vor inregistra scumpiri, in vreme ce in cazul apartamentelor construite inainte de 1989 este posibil sa se ajunga la o stagnare a preturilor. In ceea ce priveste scumpirea apartamentelor noi, se estimeaza o crestere moderata. Astfel, specialistii Colliers apreciaza ca locuintele din blocurile noi vor inregistra, in urmatorii doi-trei ani, un ritm anual de crestere a preturilor de 15-20%.

Nicu Stan