Mall-urile ies din Bucuresti

Retail

05.05.2008 - Romania Libera
Mall-urile ies din Bucuresti

Scumpirea terenurilor si o oarecare suprasaturare a pietei din Bucuresti ii determina pe investitorii in centre comerciale sa-si extinda afacerile in marile orase din provincie, in special in zonele de granita.

Tintele investitorilor sunt orasele Cluj, Arad si Timisoara, deoarece sunt apropiate de Europa de Vest, si Constanta, care are avantajul deschiderii la Marea Neagra. Proiectele   anuntate numai pentru acest an in orasele de provincie totalizeaza investitii de peste 1,5  miliarde euro, conform cifreloranuntate de investitori.

Dupa ce piata spatiilor comerciale a fost dominata multi ani la rand de proiecte de investitii anuntate pentru Bucuresti, investitorii se reorienteaza catre alte orase din tara pentru proiecte  cu suprafete mari, arata ultimul studiu privind piata constructiilor realizat de firma de cercetare PMR din Polonia. Astfel, orase precum Arad, Cluj-Napoca, Constanta sau Timisoara sunt considerate atractive din cauza pretului mai scazut al terenurilor, a cresterii puterii de cumparare si pe fondul majorarii salariilor din ultimii ani.

Stocul de spatii comerciale moderne de tip mall  din Romania se va dubla  in acest an, urmand sa fie inaugurate pana la sfarsitul anului 2008 un numar total de 21 de astfel de spatii, cu o suprafata totala de peste 486.000 de metri patrati, arata un studiu al companiei imobiliare Colliers.

Din numarul total al proiectelor anuntate pentru acest an, doar trei au fost inaugurate pana in prezent, dintre care unul in Bucuresti, Baneasa Shopping Center,  fiind cel mai mare centru comercial din Bucuresti, cu o suprafata de 85.000 de metri patrati. Alte  doua mall-uri au fost deschise recent la Brasov, respectiv Unirea Shopping Center,  si  la Suceava – Shopping City .

Restul proiectelor comerciale anuntate pentru provincie, respectiv 14 mall-uri, totalizeaza investitii estimate la peste 1,5 miliarde euro si vor fi amplasate la Bacau Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Galati, Oradea, Piatra Neamt, Suceava si Targu Mures.

Mariana Baciu