Mall subteran la Timisoara

Constructii

04.08.2008 - Banateanul
Mall subteran la Timisoara

Dupa ce au cumparat Cazarma U cu suma record de 40 de milioane de lei - echivalentul a peste 11 milioane de euro -, lituanienii de la Europa Group si-au schimbat planurile. Acum, in locul unui banal hotel de patru stele, ei propun reconfigurarea totala a centrului Timisoarei, prin realizarea unui centru comercial... subteran.

Planuri mari

La inceputul anului, in ceea ce avea sa devina licitatia deceniului in Timisoara, Europa Group SRL din Bucuresti a achizitionat una dintre cele mai mari cladiri din oras, Cazarma U, cunoscuta si sub numele de Cazarma Viena, cu 11 milioane de euro. Lituanieni s-au ales atunci cu o cladire de 3.537 mp compusa din subsol, parter si doua etaje. Un focar de infectie, locuit de boschetari, pe care investitorii doreau sa il transforme intr-un hotel de patru stele. "Deocamdata nu putem spune cat ne va costa, vom face calculele. Suntem deschisi si la alte propuneri, pentru alte proiecte din Timisoara. Este un pret mare, initial ne-am gandit pana la 9 milioane de euro", declara, pe 31 ianuarie, dupa licitatie, Renatas Siaulys, reprezentantul grupului. Timpul a trecut, iar cazarma a ramas in acelasi stadiu mizer in care era si inainte de vanzarea ei. Reporterii saptamanalului BANATEANUL au aflat ca, in cele sapte luni care au trecut de atunci, lituanienii nu au stat cu mainile in san, ci au facut planuri care, daca vor fi aprobate, ar putea schimba intreg aspectul Pietei Marasti, pana in anul 2012.

Investitie de 40 de milioane de euro

Astfel, dupa ce a renuntat la ideea de a amenaja un hotel, Europa Group doreste acum sa transforme Cazarma U intr-un complex comercial ce va cuprinde magazine si spatii pentru birouri. Iar planurile lituanienilor nu se limiteaza la acesta cladire. In ultima sedinta a consiliului local, desfasurata saptamana trecuta, alesii au analizat un proiect prin care lituanienii doresc sa concesioneze aproape 13.000 mp sub Piata Marasti pentru a realiza o parcare subterana pe doua nivele, in care se vor amenaja aproximativ 400 de locuri de parcare si o zona pietonala, la aroximativ 4 metri sub nivelul solului, care va creea legatura intre Parcul Botanic si Piata Unirii si care va fi deschis in zona rondoului de flori din sensul giratoriu. Pe langa acestea, lituanienii vor sa creeze mai multe spatii comerciale, practic, un nou mall subteran. Toata aceasta investitie va costa aproximativ 40 de milioane de euro, iar realizarea ei va dura intre doi ani si jumatate si trei ani.

Proiect futurist

Proiectul nu este unul nou, el fiind executat de presedintele ordinului arhitectilor din Romania, arhitectul Serban Sturdza la inceputul anilor '90 si a fost acceptat de Europa Group in intregime, cu ajustari actuale. "Pentru cultura timisoreana consideram oportuna reconversia ei (Pietei Marasti - n.r.) functionala si pornirea unui dialog public-privat, de altfel foarte des folosit in tarile dezvoltate. Acest dialog public-privat consta in investitii private in spatiile publice si in folosul comunitatii. Piata Marasti, care acum este un nod important de circulatie auto dar nu si pietonal, va deveni nu doar sensul giratoriu Marasti, ci Piata Publica Marasti. (...) Acum s-a ivit ocazia ca un investitor sa doreasca sa restructureze acest spatiu public. Propunerile noastre tind spre continuitatea Parcului Botanic in nivelul decalat al Pietei Marasti si crearea unui pasaj pietonal cu alimentatie publica, comert si vegetatie sub sensul giratoriu al Pietei Marasti", spune arhitectul Sturdza.

Bogdan Marta