Malaxa si Auschnit au doar pe hartie 8% din Fondul Proprietatea

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Imobiliare

05.12.2007 - Adevarul
Malaxa si Auschnit au doar pe hartie 8% din Fondul Proprietatea

Pana la listarea Fondului la BVB, urmasii industriasilor mai au de asteptat pana cand vor putea transforma titlurile in bani

Peste un sfert de miliard de euro. Sau altfel spus, aproape opt la suta din intregul portofoliu de actiuni ale Fondului Proprietatea. Aceasta este imensa avere de care dispun in acest moment mostenitorii legali ai celebrilor industriasi interbelici Malaxa si Auschnit.

Chiar daca valoarea despagubirilor acordate nu trece deocamdata de stadiul de banala hartie pentru ca Fondul Proprietatea nu este lansat pe piata de capital, aceasta este de trei ori mai mare fata de profitul net obtinut de toate cele cinci SIF-uri de la inceputul anului.

Sa ajungi sa detii o astfel de pondere semnificativa de actiuni in valoare de aproximativ patru sute de milioane de euro nu este un lucru de neglijat. Mai ales cand duci mai departe numele fostilor industriasi Malaxa si Auschnit. Potrivit unui comunicat al Fondului Proprietatea, mostenitorii industriasilor detin 7,85% din actiunile Fondului.

Cifre in balanta pe piata de capital

Pentru a ne face mai exact o imagine asupra a ceea ce inseamna detinerea unui astfel de portofoliu, putem sa ne gandim ca, desi actiunile urmasilor fostilor industriasi nu au fost inca listate pe Bursa, valoarea lor este una semnificativa.

Si asta pentru ca, daca am compara valoarea mostenirii urmasilor lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit cu cea a activelor inregistrate de SIF-uri la sfarsitul lunii octombrie, putem sa realizem cam care este valoarea detinerilor industriasilor la Fondul Proprietatea.

Si asta pentru ca, daca valoarea de aproape 8% din Fondul Proprietatea inseamna inainte de listarea lui aproximativ patru sute de milioane de euro, cea a activelor nete a celor cinci SIF-uri este de 3,6 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, daca urmasii celebrilor industriasi ar fi primit actiuni SIF, ar fi detinut in acest moment aproximativ 11,1% din activele nete ale celor cinci societati de investitii.

Mai mult, SIF-urile au obtinut pana in luna octombrie a acestui an, laolalta, un profit net de 133,5 milioane de euro, valoarea actiunilor Malaxa si Auschnit in Fondul Proprietatea fiind de aproximativ trei ori mai mare.
Banii, in asteptare

"Chiar daca mostenitorii Auschnit si Malaxa au deja calitatea de actionari ai Fondului Proprietatea, din nefericire pentru ei, in pofida faptului ca ponderea detinuta este una importanta, ei nu pot face nimic deocamdata, pentru ca autoritatile nu prea se grabesc sa listeze pe Bursa Fondul", a declarat, pentru "Adevarul", reprezentantul celor doua familii, avocatul Corin Trandafir.

La inceputul acestei saptamani, membrii Consiliului de supraveghere a Fondului Proprietatea s-au intalnit cu reprezentantii despagubitilor pentru noi discutii privitoare la procedurile de listare a Fondului Proprietatea pe Bursa. "In cadrul acestei intalniri, noi am solicitat in mod expres reprezentantilor Fondului Proprietatea ca sa-si sustina public un calendar de listare a Fondului pe piata de capital, astfel incat acest lucru sa functioneze ca un angajament", sustine Trandafir.

Gabriel Burlacu