Mai putine locuinte vechi de vanzare. Preturile raman pe loc

Imobiliare

03.11.2009 - Gandul
Mai putine locuinte vechi de vanzare. Preturile raman pe loc

Daca nu reusesc sa le vanda, proprietarii prefera sa dea locuintele in chirie

Apartamentele cu doua camere ating pragul de 60.000 de euro

Proprietarii care si-au scos apartamentele la vanzare si care nu au reusit sa le vanda au preferat sa le scoata la inchiriere. Astfel, in luna octombrie, numarul de apartamente scoase la vanzare s-a redus cu 18% fata de luna septembrie, potrivit unui raport realizat de AnunturiParticulari.ro. Cei care doreau sa cumpere o locuinta au avut de ales dintre 393 de garsoniere, fata de 497 cate erau in septembrie. Si numarul apartamentelor de doua camere s-a redus, de la 870 in septembrie, la 743 in octombrie, iar in cazul celor de trei camere reducerea ofertei este de 16%.

Pretul locuintelor vechi stagneaza

Trendul de scoatere a locuintelor la inchiriere daca proprietarul nu obtine pretul cerut s-a observat si in luna septembrie. Atunci, numarul proprietarilor care s-au saturat sa mai astepte cumparatorii a facut ca oferta sa creasca cu 37% fata de luna august. Din acest procent, cea mai mare pondere o detin garsonierele si apartamentele cu doua camere. Preturile locuintelor vechi din Capitala se afla la acelasi nivel de sase luni. Astfel, pretul mediu solicitat al unei garsoniere a fost de 46.200 de euro, al unui apartament cu doua camere a fost de 69.300 de euro, al unuia cu trei camere a fost de 94.300 de euro.

Prima Casa a scos la vanzare 2.170 de locuinte vechi

De cand a fost lansata "Prima Casa", dupa luni in care numarul tranzactiilor imobiliare scadea de la o luna la alta, proprietarii de apartamente s-au gandit ca poate asa isi vor putea vinde apartamentele si s-au si grabit sa le scoata la vanzare. Astfel, pe piata din Bucuresti au aparut 2.170 de unitati, din care cele mai multe sunt garsoniere si apartamente cu doua camere, ale caror preturi se incadreaza in plafonul de 60.000 de euro. "In momentul lansarii, proprietarii s-au entuziasmat la gandul ca isi vor vinde apartamentele si in consecinta au crescut preturile. In prezent, se pare ca acestia au inteles ca singura posibilitate de a vinde este scaderea pretului", se mai arata in raport.