Mai este o luna pana la cea mai importanta deschidere de mall din acest an. Ce noutati aduce Sun Plaza?

ANALIZE / COMENTARII

21.01.2010 - Ziarul financiar
Mai este o luna pana la cea mai importanta deschidere de mall din acest an. Ce noutati aduce Sun Plaza?

Primul magazin BauMax din Bucuresti, primul mall din tara in care poti intra direct de la metrou sau primul magazin Zara in sudul Capitalei sunt doar o parte din noutatile care vor fi aduse de mallul Sun Plaza de la Piata Sudului din Bucuresti.

Realizat in urma unei investitii de 200 de milioane de euro demarata inca din 2006, mallul Sun Plaza a intrat pe ultima suta de metri inaintea deschiderii, in conditiile in care compania care se ocupa de realizarea centrului comercial isi reconfirma intentia de a deschide centrul comercial luna viitoare.

Aceasta va fi cea mai importanta inaugurare de centru comercial programata in acest an, topul celor mai mari malluri din Bucuresti urmand a fi modificat pentru al treilea an consecutiv.

Astfel, dupa ce in 2008 omul de afaceri Gabriel Popoviciu a inaugurat proiectul Baneasa Shopping City din nordul orasului (55.000 mp suprafata inchiriabila), iar in toamna anului trecut a fost inaugurat Cotroceni Park (peste 76.000 mp), deschiderea proiectului Sun Plaza va stabili un nou record, proiectul urmand a avea 80.000 mp suprafata inchiriabila.

Vine Cora

"Planul privind lansarea Sun Plaza in februarie este reconfirmat si ramane in picioare. Data efectiva de lansare va fi anuntata foarte curand, la momentul adecvat, in concordanta cu strategia comerciala si cea de comunicare", a precizat pentru ZF Michael Richard, directorul general al companiei EMCT, dezvoltatorul proiectului.

EMCT dezvolta proiectul pentru compania austriaca Sparkassen Immobilien, proprietarul hotelului Novotel din Bucuresti, subsidiara a grupului Erste, proprietarul BCR.

Mallul are un grad de ocupare de peste 90% inca din toamna anului trecut, cei mai mari chiriasi urmand a fi companiile Cora, BauMax, Mobexpert si Cinema City.

Pe partea de fashion, dezvoltatorii Sun Plaza au semnat contracte cu companii precum Inditex (cu brandurile Zara, Bershka, Pull and Bear si Stradivarius), New Yorker, GAP, C&A, Orsay, Marks & Spencer sau Deichmann, adunand astfel cea mai mare parte a retailerilor straini mari prezenti pe piata.

2.000 de noi locuri de munca

Unele companii se afla inca in plin proces de recrutare a angajatilor, proiectul urmand sa genereze peste 2.000 de locuri de munca. Doar magazinul Deichmann din Sun Plaza, care va avea o suprafata de 544 de metri patrati, a angajat 12 oameni in ultima perioada pentru a deservi unitatea. Retailerul german de incaltaminte a ajuns in mai putin de trei ani sa opereze 21 de magazine in Romania, in care lucreaza 220 de oameni.

Printre chiriasi se vor mai numara si retailerul de electronice si electrocasnice Flanco, cu o unitate Flanco World, Pizza Hut si KFC pe partea de food sau Douglas si Sephora in zona parfumeriilor.

In total, centrul comercial va avea aproximativ 150 de magazine, ale caror vanzari anuale sunt estimate la 300-400 de milioane de euro. Pentru a obtine aceste vanzari, dezvoltatorii spera sa atraga in medie 40.000 de oameni zilnic in cadrul proiectului, in care retailerii vor avea atat chirie fixa, cat si procent din vanzari, daca acestea trec de un anumit prag.

Sectorul 4: 3 malluri la 300.000 de locuitori

Zona de sud a Capitalei (cartierele Berceni si Rahova - n. red) va deveni, ca urmare a inaugurarii acestui mall, cea mai aglomerata in ceea ce priveste centrele comerciale, cele cinci proiecte realizate avand o suprafata inchiriabila de peste 200.000 de metri patrati inchiriabili.

Cele mai apropiate proiecte din aceasta zona sunt Sun Plaza, Grand Arena si City Mall, cele trei malluri urmand sa-si imparta banii de cumparaturi ai celor peste 300.000 de locuitori ai sectorului 4. Lor li se adauga centrele comerciale Liberty Center si Vitantis aflate insa la o distanta mai mare.

Unul dintre avantajele Sun Plaza este legat de faptul ca mallul va avea acces direct la statia de metrou Piata Sudului, unde se poate ajunge in zece minute de la Piata Unirii si in 20-25 de minute din capatul opus al orasului - Pipera, Aurel Vlaicu. Mallul va avea si o parcare de 2.000 de locuri, una dintre cele mai mari in cadrul centrelor comerciale.

Inaugurarea proiectului a fost amanata de mai multe ori de-a lungul timpului, primul termen anuntat fiind primavara anului 2008. De regula, mallurile sunt deschise inaintea marilor sarbatori - Pasti si Craciun - pentru a putea profita de apetitul mai ridicat pentru consum din aceste perioade.

In luna martie mai este programata deschiderea proiectului Atrium Center din Arad, in timp ce in cea de-a doua jumatate a anului mai au anuntata inaugurarea proiectele Gold Plaza din Baia Mare sau Polus Center Constanta.

Sun Plaza pe scurt

Deschidere: Februarie 2010

80.000 mp suprafata inchiriabila

210.000 mp suprafata construita

2.000 de locuri de parcare

2 etaje superioare si 2 in parcarea subterana

Acces: Statia de metrou Piata Sudului prin pasaj direct

Ancore principale: Cora, Baumax, Mobexpert, Flanco, Cinema City, C&A

150 de magazine

1.200 de locuri in food-court

200 mil. euro investitie